Lotos orzechodajny ( Semen nelumbinis)
Lotos orzechodajny, zwany także nasionami lotosu, jest popularnym składnikiem kuchni azjatyckiej i hinduskiej. Ma on miękką i łatwo strawną konsystencję oraz orzechowy smak. Nasiona lotosu są także cenione ze względu na swoje właściwości relaksacyjne i przeciwdziałanie nerwom, co czyni je doskonałym składnikiem aromatycznych herbat i napojów relaksacyjnych.
Lotos orzechodajny (łac. Semen nelumbinis)
Rodzina: lotosowate (łac. Nelumbonaceae)
Rodzaj: lotos (łac. Nelumbo)
Gatunek: lotos orzechodajny (łac. Nelumbo lucyfera)
Surowiec: nasiono
Inne nazwy: nurzykłąb orzechodajny, Lian Zi
Lotos orzechodajny to roślina z rodziny lotosowatych, która występuje dziko w Azji. Kłącze rośliny znajduje się najczęściej na dnie zbiornika wodnego, w gęstym mule, nad powierzchnię wody wyrastają zaś liście (młodsze pływają na wodzie, starsze unoszą się nawet ponad metr nad nią) oraz kwiaty (białe lub różowe).
Właściwości i tradycyjne zastosowanie nasiona lotosu
Kwiat lotosu to w hinduizmie i buddyzmie symbol odrodzenia i czystości. To roślina jadalna i chętnie stosowana w kuchni azjatyckiej. Znana jest również w medycynie naturalnej. Napary z wykorzystaniem lotosu są cenione przede wszystkim ze względu na dobroczynny wpływ na układ nerwowy – działają wyciszająco, uspokajająco, ułatwiają zasypianie. Herbatka z lotosu zalecana jest szczególnie wieczorem po męczącym, pełnym napięć dniu.
Przeciwwskazania do stosowania lotosu
Produkt nie powinien być stosowany przez kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Źródła
https://tcmwiki.com/wiki/plumula-nelumbinis
https://tradycyjnamedycynachinska.pl/ziololecznictwo/o_czesciach_roslin/plumula_nelumbinis/index,pl.html