Łupina kokosa - czarka
Kokos to roślina, której nikomu przedstawiać nie trzeba. Doskonale wiemy, jak wyglądają palmy kokosowe, najbardziej charakterystyczne tło na fotografiach dokumentujących egzotyczne wakacje, wiemy, jak smakują popularne wiórki kokosowe, z pewnością również mieliśmy okazję, aby skosztować mleczko kokosowe. Jednak orzechy kokosa to nie tylko ich zawartość, to również wdzięczne i niezwykle dekoracyjne łupiny, które odpowiednio przygotowane mogą stanowić oryginalną ozdobę w naszych pomieszczeniach.
Rodzina: arekowate (łac. Arecaceae)
Rodzaj: kokos (łac. Cocos)
Gatunek: kokos właściwy (łac. Cocos nucifera)
Surowiec: łupina kokosa - czarka
Opis rośliny: Palma kokosowa, nazywana drzewem życia stanowi nie tylko symbol relaksu w egzotycznych destynacjach. Miąższ z orzechów kokosowych ze względu na wysoką wartość witamin i minerałów oraz delikatny smak znalazł swoje miejsce w przemyśle spożywczym. Wiele zalet niesie za sobą także picie wody kokosowej - naturalnego elektrolitu, który przywraca organizmowi witalność po długotrwałym wysiłku czy skutkach spożycia nadmiernej ilości alkoholu. Pozostała łupina kokosa może jednak stanowić ekologiczną dekorację w Twojej kuchni. Właściwości i tradycyjne zastosowanie: Czarkę z łupiny kokosa wykorzystuje się jako element dekoracyjny bądź naczynie do przechowywania żywności. Nie zawiera szkodliwych substancji, nadaje się także do spożywania pokarmów.
Przeciwskazania do stosowania: Brak.
Źródło:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7766932/