Łupiny orzecha włoskiego - mielone 50 g
Łupiny orzecha włoskiego są surowcem, który może pozytywnie wpłynąć na organizm w przypadku zmian skórnych, a także w trakcie infekcji wirusowych. Duża zawartość garbników wspiera pracę żołądka i jelit. Łupiny pochodzą z owoców drzewa orzecha włoskiego, rosnącego także pospolicie w Polsce.
Łupiny orzecha włoskiego (łac. Juglans regia)
Rodzina: orzechowate (łac. Juglandaceae)
Rodzaj: orzech (łac. Juglans)
Gatunek: orzech włoski (łac. Juglans regia)
Surowiec: łupiny mielone orzecha włoskiego
Opis rośliny:
Orzech włoski jest liściastym drzewem, którego naturalnym rejonem występowania są Bałkany, południowo-wschodnie tereny Europy oraz Azja. W Polsce jest popularną rośliną sadzoną w przydomowych ogrodach, głównie ze względu na owoce, które mają wiele zastosowań. Wykorzystuje się
zarówno same owoce, jak i łupiny, liście oraz korę orzecha włoskiego. Drzewo to dorasta do 35 m wysokości, ma naprzeciwległe, nieparzystopierzaste liście, które rozwijają się dopiero wraz z pojawieniem się kwiatów.
Właściwości i tradycyjne zastosowanie łupin orzecha włoskiego:
Łupiny orzecha włoskiego są surowcem zielarskim stosowanym od wieków. Wykorzystywano je przede wszystkim jako pomoc w trakcie infekcji. Orzech włoski sprzyja wzmocnieniu procesów przeciwzapalnych, pobudza produkcję moczu, przyczynia się do prawidłowego trawienia oraz przyspiesza procesy oczyszczania organizmu. Łupiny orzecha zawierają m.in. duże ilości garbników, dzięki którym wspomagają funkcjonowanie żołądka i jelit. Łupiny włoskiego orzecha stosowano także zewnętrznie do pielęgnacji skóry. Niekiedy bywały stosowane zewnętrznie do przemywania zmian skórnych.
Zastosowanie: Peeling, przemywanie zmian skórnych
Źródła:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Orzech_w%C5%82oski
http://gramzdrowia.pl/dr-henry-rozanski/herbs/orzech-wloski-juglans-regia-juglandaceae.html
Więcej informacji o łupinach orzecha włoskiego znajdziesz na blogu:
https://www.plantago-sklep.pl/blog/lupiny-orzecha-wloskiego/