W związku z dużą ilością złożonych zamówień, czas wysyłki może się wydłużyć.
Maca (Lepidium meyenii) - proszek 100g
Maca (łac. Lepidium meyenii) to adaptogenna roślina pochodząca z Peru. Stosowana w przypadku ogólnego przemęczenia, depresji, klimakterium, wzmożonego wysiłku fizycznego i psychicznego, jako adaptogen. Stosowana przez sportowców.
Rodzina: krzyżowe (łac. Cruciferae) Gatunek: maca (łac. Lepidummeyenii) Surowiec: korzeń mielony macy synonimy: pieprzyca peruwiańska
Opis rośliny:
Maca to roślina pochodząca z Peru. Należy do rodziny krzyżowatych, a to oznacza, że jest kuzynką …rzodkiewki i kalafiora! Maca rośnie na wysokościach powyżej 3000 m n.p.m. Przede wszystkim w rejonie peruwiańskich Andów, rzadziej w Boliwii i Brazylii. Najciekawszą i najcenniejszą częścią rośliny jest jej korzeń, który de facto jest warzywem. Może on przybierać różne kształty i kolory (żółte, fioletowe, zielone, czerwone). Zawiera w swoim składzie wiele cennych dla naszego organizmu składników – tłuszcze, błonnik, węglowodany, alkaloidy, aminokwasy, sole mineralne (potasu, magnezu, wapnia, fosforu, żelaza), a także witaminy z grupy B.
Tradycyjna zastosowanie i właściwości:Maca jest rośliną stosowaną w kulturze peruwiańskiej od stuleci. Według podań stosowali ją już inkascy wojownicy (podczas przepraw przez Andy, dostarczała im energii i składników odżywczych). Peruwiańczycy wykorzystują ja do dzisiaj jako pożywienie oraz remedium na wiele dolegliwości.
Według tradycyjnej medycyny andyjskiej maca wspomaga ogólną kondycję organizmu, wzmacnia płodność, łagodzi dolegliwości kobiece, dodaje energii i jej spożywanie zalecane jest osobom pracującym fizycznie. Zmniejsza uczucie zmęczenia, ułatwia zapamiętywanie i koncentrację.
Maca wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu hormonalnego, poprawia ogólne samopoczucie, a także jest…afrodyzjakiem. Podnosi libido i wspiera sprawność seksualną. Stymuluje pracę układu immunologicznego. Pomaga w utrzymaniu wzroku w dobrej kondycji. Ponadto wspiera prawidłową pracę układu krwionośnego i przyczynia się do zmniejszenia ciśnienia tętniczego. Maca może stanowić ciekawe urozmaicenie spożywanych potraw. Szczególnie zalecana jest w porze śniadaniowej. Można ją dodać do ulubionych napojów, jogurtu, koktajli. Ze względu na słodkawy smak można wykorzystać ją w daniach podawanych na słodko. Wystarczy 1-2 łyżeczki proszku dodać do ulubionej potrawy. Nie należy jej jednak zalewać gorącą wodą, gdyż wtedy traci część swoich cennych składników. Poranna porcja korzenia maca z powodzeniem może zastąpić nam filiżankę mocnej kawy. Zalecana jest osobom, które są osłabione np. po przebytej chorobie, wszystkim pracującym fizycznie lub uprawiającym sport, a także w czasie wzmożonego wysiłku umysłowego np. podczas intensywnej nauki.
Przeciwskazania:
Maca uważana jest za bezpieczną roślinę, dotychczas nie stwierdzono przypadków jej przedawkowania. Jednak nie zaleca się jej stosowania kobietom w ciąży i karmiącym piersią, niemowlętom i małym dzieciom. Ze względu na jej delikatnie pobudzające działanie, nie powinno się jej stosować wieczorem, może utrudniać zasypianie.