Maranta trzcinowa ( mąka marantowa ) 500g
Maranta trzcinowa – mąka marantowa
Rodzina: marantowate (łac. Marantaceae)
Rodzaj: maranta (łac. Maranta)
Gatunek: maranta trzcinowa
Inne nazwy: Arrowroot
Opis rośliny:
Maranta to wiecznie zielone drzewo z rodziny marantowatych. Jest płożącą byliną o zgrubiałych kłączach, które zawierają znaczne ilości skrobi. Pochodzi z Ameryki Środkowej, ale obecnie jest uprawiana w regionach tropikalnych na całym świecie.
Właściwości i tradycyjne zastosowanie maranty trzcinowej:
Z kłączy maranty trzcinowej pozyskuje się mąkę, która należy do roślin z grupy tzw. superfood, czyli pokarmów, które dostarczają naszemu organizmowi niemal wszystkich składników odżywczych w łatwo przyswajalnej formie. Zawiera fosfor, potas, witaminy z grupy B oraz antyoksydanty. Mąka jest produktem często wybieranym przez alergików, osób chorujących na celiakię i wegan. Przede wszystkim jest pozbawiona glutenu.
Mąka marantowa może stanowić uzupełnienie codziennej diety. Nadaje się jako zagęszczacz do zup i sosów. Można ją wykorzystać jako zamiennik jajek przy wypieku ciast oraz domowego pieczywa. Nie ma smaku ani zapachu, nie wpływa na smak potraw. Niektórzy stosują ją do wyrobu domowych lodów. Ma bardzo dobry wpływ na nasz układ pokarmowy - jest lekkostrawna i może sprzyjać odbudowie mikrobiomu (flory bakteryjnej).
Źródła:https://pl.wikipedia.org/wiki/Maranta_trzcinowa