Maranta trzcinowa ( mąka marantowa ) 500g
Maranta trzcinowa ( mąka marantowa ) 500g
Maranta trzcinowa ( mąka marantowa ) 500g
Maranta trzcinowa ( mąka marantowa ) 500g

Maranta trzcinowa ( mąka marantowa ) 500g

53234634346
Obecnie brak na stanie
32,99 zł
Brutto
Maranta trzcinowa - kłącza maranty w postaci mąki najczęściej wybierane są przez alergików, chorych na celiakię (maranta nie zawiera glutenu) i wegan. Mąka marantowa stosowana jest jako uzupełnienie codziennej diety. Wykorzystywana do zup, wypieku chleba i słodyczy i zamiast jaja. Zalicza się do superfoods, tj. jedzenia bardzo bogatego odżywczo, dostarczającego wielu potrzebnych składników.
Opcje wagowe
  • 500g

Ilość Rabat Oszczędzasz
4 5% Do 0,20 zł
10 8% Do 0,79 zł

Poniższe informacje nie mogą być traktowane jako jedyne źródło wiedzy na temat opisanego zioła / produktu.


Produkty marki Plantago:

Oferowane przez nas produkty nie są lekami ani produktami leczniczymi w świetle prawa farmaceutycznego.

Zdjęcie produktu:

Zdjęcia poglądowe. Surowiec może niekiedy różnić się wizualnie w zależności od danej partii.

Opakowanie:

Używane przez nas opakowania również mogą się różnić ( używamy papierowych woreczków typu doypack zamykanych na strunę ). Opakowania pozbawione są tzw. okna aby uniemożliwić przenikanie promieni słonecznych.

W wyjątkowych sytuacjach ( towar o dużej objętości ) stosujemy opakowania innego typu.

Sposób przechowywania ziół:

Przechowywać w suchym, niedostępnym dla dzieci miejscu, w szczelnie zamkniętym oryginalnym opakowaniu z dala od promieni słonecznych.

Ciąża i karmienie piersią:

W większości przypadków zioła nie powinny być stosowane przez kobiety w ciąży oraz matki karmiące piersią, jak również małe dzieci. W wyżej wymienionych wypadkach przed zastosowaniem skonsultuj się z lekarzem.

Reakcje alergiczne:

Zioła tak jak każde inne produkty niezależnie od ich klasyfikacji również mogą wchodzić w interakcje z lekami oraz wywoływać reakcje alergiczne.


FAQ - najczęściej zadawane pytania

Dla zainteresowanych klientów przygotowaliśmy listę najczęściej zadawanych pytań związanych z produktami.

Dowiedz się więcej

Wysyłka zamówień

Z uwagi na dużą ilość składanych zamówień prosimy brać pod uwagę możliwe opóźnienie wysyłki zamówień. 

 

Maranta trzcinowa – mąka marantowa

Rodzina: marantowate (łac. Marantaceae)
Rodzaj: maranta (łac. Maranta)
Gatunek: maranta trzcinowa

Inne nazwy: Arrowroot

Opis rośliny:

Maranta to wiecznie zielone drzewo z rodziny marantowatych. Jest płożącą byliną o zgrubiałych kłączach, które zawierają znaczne ilości skrobi. Pochodzi z Ameryki Środkowej, ale obecnie jest uprawiana w regionach tropikalnych na całym świecie.

Właściwości i tradycyjne zastosowanie maranty trzcinowej:

Z kłączy maranty trzcinowej pozyskuje się mąkę, która należy do roślin z grupy tzw. superfood, czyli pokarmów, które dostarczają naszemu organizmowi niemal wszystkich składników odżywczych w łatwo przyswajalnej formie. Zawiera fosfor, potas, witaminy z grupy B oraz antyoksydanty. Mąka jest produktem często wybieranym przez alergików, osób chorujących na celiakię i wegan. Przede wszystkim jest pozbawiona glutenu. 

Mąka marantowa może stanowić uzupełnienie codziennej diety. Nadaje się jako zagęszczacz do zup i sosów. Można ją wykorzystać jako zamiennik jajek przy wypieku ciast oraz domowego pieczywa. Nie ma smaku ani zapachu, nie wpływa na smak potraw. Niektórzy stosują ją do wyrobu domowych lodów. Ma bardzo dobry wpływ na nasz układ pokarmowy - jest lekkostrawna i może sprzyjać odbudowie mikrobiomu (flory bakteryjnej).

Źródła:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Maranta_trzcinowa
PLANTAGO
Nowy produkt
452352345342
Brak opini
Produkt dodany do ulubionych

Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.