Marzana barwierska (Rubia tinctorum) korzeń cięty
Marzanna barwierska (łac. Rubia tinctorum) - korzeń cięty
Rodzina: marzanowate (łac. Rubiaceae)
Rodzaj: marzanna (łac. Rubia)
Gatunek: marzanna barwierska (łac. Rubia tinctorum)
Inne nazwy: barwica, brocz, czerwone korzenie, marzanka
Surowiec: korzeń marzanny - cięty
Zastosowanie: Naturalny barwnik
Opis rośliny:
Marzanna barwierska występuje naturalnie w Europie Wschodniej oraz na zachodzie Azji, jednak uprawiana jest w wielu zakątkach świata. Dawniej szczególnie duże uprawy marzanny znajdowały się na terenie Francji i Niemiec. Od dawnych lat marzanna barwierska stosowana była jako barwnik do tkanin - stąd właśnie wzięła się jej nazwa oraz różne jej warianty. Oprócz roli barwnika marzanna dostarcza wielu interesujących substancji. Są to m.in. garbniki, glikozydy, związki pektynowe, węglowodany, kwasy organiczne i sole mineralne.
Właściwości i tradycyjne zastosowanie korzenia marzanny:
Korzeń marzanny barwierskiej był cenionym surowcem stosowanym w ziołolecznictwie. Przede wszystkim wykorzystywany był ze względu na wpływ na układ moczowy, wspomaganie wytwarzania żółci i wspieranie oczyszczania organizmu. Należy jednak wiedzieć, iż może powodować uszkodzenie wątroby. Obecnie rzadko stosuje się wyciągi z marzanny w preparatach ze względu na potencjalną penotoksyczność lucydyny zawartej w korzeniu tego surowca.
Przeciwwskazania do stosowania korzenia marzanny:
Produkt nie powinien być stosowany przez kobiety w ciąży i karmiące piersią. Może również powodować czerwone zabarwienie moczu i pocenie się. Stosowanie wewnętrzne szczególnie przez dłuższy czas może nieść ryzyko uszkodzenia wątroby.
Wyłącznie do zastosowania jako barwnik.
Źródła:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Marzana_barwierska
https://rozanski.li/442/marzanna-barwierska-rubia-tincorum-l-w-praktycznej-terapii/
http://www.zdrowie.senior.pl/75,0,Ziola-w-sluzbie-zdrowiu-marzanna-barwierska-pomocna-przy-kamicy-moczowej,18936.html