Kategoria produktu: Zioła na uspokojenie i stres
Mięta polej liście suszone (Mentha pulegium L.)
Mięta polej, choć mniej znana niż jej kuzynka, mięta pieprzowa, zasługuje na uwagę ze względu na swoje walory smakowe i aromatyczne. Jej działanie rozkurczowe i przeciwbakteryjne sprawiają, że znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i kosmetologii. Ta mała roślina potrafi zmienić smak i zapach wielu potraw, sprawiając, że kulinarne doznania stają się jeszcze bardziej wyjątkowe. Warto pozwolić sobie na kulinarne eksperymenty z jej intensywnym smakiem i aromatem.
Mięta polej
- Rodzina: jasnotowate (łac. Lamiaceae);
- Rodzaj: mięta (łac. Mentha);
- Gatunek: mięta polej (łac. Mentha pulegium);
- Surowiec: liść;
- Opcje wagowe: 50 g, 250 g.
Mięta polej – opis rośliny
Mięta polej jest rośliną wieloletnią, dorastającą do ok. 40 cm. Występuje w Afryce Północnej, na większości terenów europejskich oraz w Azji. Najbardziej charakterystyczne są jej drobne, ciemnozielone liście, silnie pachnące mentolem.
Mięta polej – kuzynka mięty pieprzowej, z którą warto się zapoznać. Czym się różnią te dwie odmiany?
Mięta polej to roślina o wyjątkowych właściwościach i intensywnym zapachu. Jest mniej popularną kuzynką znanej każdemu mięty pieprzowej. Obydwie rośliny mają podobne zastosowanie, ale różnią się nieco zarówno wyglądem, jak i aromatem. Mięta polej jest zielem, które kryje w sobie wiele tajemnic. Zdecydowanie warto je poznać.
Podobnie jak mięta pieprzowa, mięta polej zawiera w swoich liściach olejek miętowy, który nadaje jej charakterystyczny smak i zapach. Jednak mięta polej ma delikatniejszy smak niż jej pieprzowa kuzynka. Jej liście są mniejsze i pokryte większą ilością włosków, co nadaje im miękkość i delikatność. W przeciwieństwie do mięty pieprzowej, która często jest stosowana w celach wspomagających organizm, mięta polej jest głównie wykorzystywana w kuchni i jako olejek eteryczny.
Właściwości i tradycyjne zastosowanie mięty polej
W zasadzie wszystkie gatunki mięty od stuleci były wykorzystywane w tradycyjnej medycynie ludowej w niemal każdym zakątku naszego globu. Mięta uważana jest za roślinę szczególnie przyjazną dla naszego układu pokarmowego. Picie naparu z liści mięty zaleca się w przypadku problemów z trawieniem czy po zbyt obfitych posiłkach – wspiera prawidłową pracę jelit, łagodzi dolegliwości bólowe i uczucie dyskomfortu, wspomaga działanie nerek i wątroby.
Mięta polej ma nieco inny smak niż jej bardziej popularna kuzynka, mięta pieprzowa. Polej jest bardziej słodka, ma intensywniejszy aromat. Bardzo często wykorzystywana jest w kuchni jako składnik sosów i deserów.
Uprawa mięty polej – czy można ją zasadzić w domowym ogrodzie?
Mięta polej, ta wyjątkowa roślina wieloletnia, może stanowić dumę każdego ogrodu. Warto zaznaczyć, że jest wyjątkowo łatwa w uprawie, a jej wszechstronne zastosowanie sprawia, że to prawdziwy skarb dla pasjonatów ogrodnictwa. Choć preferuje zacienione miejsca, z powodzeniem rośnie również w umiarkowanym słońcu. Liście mięty polej, pełne olejku miętowego, nadają się doskonale do różnych celów.
Mięta polej może być sadzona zarówno w doniczkach, jak i w gruncie. Ważne jest zapewnienie jej dobrze przepuszczalnej gleby, żeby rozwijała się zdrowo i bujnie. Roślina ta jest również świetnym sposobem na odstraszanie owadów, co jest dodatkowym atutem. Wystarczy zadbać o odpowiednie podlewanie rośliny – mięta polej będzie wówczas nie tylko ozdobą ogrodu, ale także źródłem świeżości i aromatu w kuchni. Dlatego warto zainwestować w jej uprawę i cieszyć się niezwykłymi właściwościami tej rośliny.
Mięta polej w kuchni. Ziele jako cenny składnik kuchennych przepisów
Liście mięty polej są prawdziwym skarbem dla kucharzy. Ich intensywny smak i zapach sprawiają, że roślina staje się niezastąpionym składnikiem wielu dań. Mięta polej doskonale komponuje się zarówno z daniami mięsnymi, jak i wegetariańskimi. Jej działanie przeciwbakteryjne sprawia, że jest często używana jako środek konserwujący w przetworach domowych. Dodatek mięty polej do potraw nie tylko wzbogaca ich smak, ale także przyspiesza trawienie, ułatwiając przyswajanie pokarmów i wpływając pozytywnie na nasz układ pokarmowy.
Mięta polej w słodkiej odsłonie – zastosowanie mięty polej w deserach
Miętę polej, ze względu na jej unikalne właściwości, da się znakomicie wkomponować także w słodkie dania. Jej świeżość idealnie równoważy słodycz, dlatego często znajduje zastosowanie w deserach. Dodana do lodów, ciast czy koktajli nadaje im orzeźwiający smak i aromat. Nie ma nic lepszego niż obiad zakończony deserem, który zachwyca nie tylko smakiem, ale także intensywnym miętowym zapachem. Wystarczy wprowadzić do swojej kuchni miętę polej i odkryć, jak potrafi ona wzbogacić smak każdej słodkiej przekąski.
Przeciwwskazania do stosowania mięty polej i potencjalne skutki uboczne
Mięta polej jest bezpieczna w umiarkowanych ilościach i w większości przypadków nie powoduje skutków ubocznych. Jednak należy uważać na nadmierne zażywanie, zwłaszcza u osób z nadwrażliwością na mentol, główny składnik mięty polej. Nadmierna konsumpcja może powodować bóle brzucha, problemy z przemieszczaniem treści jelitowej, a nawet wywołać reakcje alergiczne. Osoby z wrażliwym żołądkiem powinny unikać produktów z miętą polej, ponieważ może to pogorszyć ich dolegliwości. W przypadku kobiet w ciąży lub karmiących piersią przed rozpoczęciem stosowania mięty polej należy skonsultować się z lekarzem.
Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:
FAQ - Najczęściej zadawane pytania
Brak produktu na stronie. Kiedy można spodziewać się dostawy?
Braki w ofercie uzupełniamy w miarę szybko jeśli nasi dostawcy są w stanie zapewnić nam dostawę surowca.
Czy mogę otrzymać cennik / katalog produktów?
Pełna oferta wraz z cenami znajduje się tutaj:Oferta
W jakich godzinach pracujecie?
Pracujemy od poniedziałku do piątku w godzinach od 8 - 16. W tych godzinach odpowiadamy na pytania zarówno złożone drogą elektroniczną jak i telefoniczną. Ze względu na ogrom pracy może się zdarzyć, że kontakt telefoniczny będzie utrudniony.
Sobota Niedziela i Święta - Nieczynne.
Podczas finalizowania zamówienia moja płatność nie przeszła..co robić?
Podczas opłaty za zamówienie przez szybkie płatności z różnych wzgledów może nastąpić błąd. Siła wyższa, słaby internet, chwila nieuwagi. W pierwszej kolejności zalecamy odczekać kilka minut, jeśli status otrzymany na e-mail się nie zmieni sugerujemy sprawdzić czy z konta bankowego lub konta paypal zostały pobrane środki. Jeśli nie, prosimy o kontakt mejlowy.
Jeśli płatność nie została zaksięgowana prosimy dokonać zapłaty na ponizsze dane podając symbol zamówienia w tytule przelewu: 20 1160 2202 0000 0003 0657 1175 MILLENNIUM BANK
Potrzebuję porady związanej z ziołolecznictwem..
Zastosowanie ziół zależy od wielu czynników. Między innymi od wieku, płci, stanu zdrowia danej osoby czy przyjmowanych leków. Każdy z nas jest inny, każdy z nas potrzebuje indywidualnego podejścia. Z tego względu zachęcamy do kontaktu z doświadczonym fitoterapeutą, który z pewnością doradzi jak w pełni wykorzystać dobrodziejstwo ziół z korzyścią dla Państwa organizmu.
Czy mogę odebrać zakupiony towar osobiście lub dokonać zakupu na miejscu?
Tak, zakupiony towar mozesz odebrać prz ulicy Jerozolimskiej 46 w malowniczej miejscowości Dzierzążenko - gdzie znajduje się nasza siedziba.
Brak zamówionego produktu. Co dalej?
Czasami może się zdarzyć, iż z jakiegoś względu zabrakło zakupionego produktu. Sytuacje te zdarzają się rzadko, ale jednak.
Co robimy w takim wypadku. Staramy skontaktować się z klientem jak najszybciej. Jeśli z jakiegoś powodu klient nie odpowiada na nasz telefon lub wiadomości wysłane droga elektroniczną wysyłamy zamówienie bez wybranego produktu, pomniejszając kwotę zapłaty, jak również dokonujemy zwrotu pieniędzy.
Jeśli zamówienie zostało złożone "za pobraniem" wysyłamy je bez produktu, którego nie mamy na stanie, pomniejszając odpowiednio kwotę pobrania.