Mięta polej (Mentha pulegium L.)
Mięta polej (łac. Mentha pulegium)
Rodzina: jasnotowate (łac. Lamiaceae)
Rodzaj: mięta (łac. Mentha)
Gatunek: mięta polej (łac. Menthum pulegium)
Surowiec: liść
Inne nazwy: pennyroyal
Opis rośliny:
Mięta polej jest rośliną wieloletnią, dorastającą do ok. 40 cm. Występuje w Afryce Północnej, w większości terenów europejskich oraz w Azji. Najbardziej charakterystyczne są jej drobne, ciemnozielone liście silnie pachnące mentolem.
Właściwości i tradycyjne zastosowanie mięty polej:
W zasadzie wszystkie gatunki mięty od stuleci były wykorzystywane w tradycyjnej medycynie ludowej w niemal każdym zakątku naszego globu. Mięta uważana jest przede wszystkim za roślinę szczególnie przyjazną dla naszego układu pokarmowego. Picie naparu z liści mięty zaleca się w przypadku problemów z trawieniem czy po zbyt obfitych posiłkach – wspiera prawidłową pracę jelit, łagodzi dolegliwości bólowe i poczucie dyskomfortu, wspomaga działanie nerek i wątroby.
Mięta polej ma nieco inny smak niż jej bardziej popularna kuzynka, mięta pieprzowa. Polej jest bardziej słodka, ma intensywniejszy aromat. Bardzo często wykorzystywana jest w kuchni jako składnik sosów i… deserów.
Przeciwwskazania do stosowania:
Ciąża, laktacja – należy skonsultować się z lekarzem.
Źródła:
https://rozanski.li/1078/mieta-mentha-w-medycynie-i-kosmetyce/
https://pl.wikipedia.org/wiki/Mi%C4%99ta_polej