Miód mniszkowy niepasteryzowany
Miód mniszkowy niepasteryzowany
Miód mniszkowy od lat cieszy się niesłabnąca popularnością, chociaż wcale nie jest łatwo dostępny. Bywa nazywany również miodem majowym (okres najobfitszego kwitnienia mniszka). Chociaż mniszek to powszechnie występujący w Polsce kwiat, pozyskanie z niego miodu wcale nie jest dla pszczół takie proste. W maju bywa jeszcze zimno, a to powoduje, że w kwiatach jest mało nektaru, częste deszcze sprawiają, że kwiaty są długo zamknięte, a amatorów mniszka wśród owadów nie brakuje.
Miód z mniszka zawiera wiele cennych składników, jak potas, forsfor, mangan, zelazo, a także witaminy z grupy B. Dlatego warto mieć go w swoich domowych zapasach. Miód mniszkowy od stuleci jest wykorzystywany nie tylko w kuchni, ale przede wszystkim w medycynie naturalnej. Korzystnie wpływa na układ odpornościowy, a dodawany do kremów i maści wykazuje dobroczynne działanie na skórę, zwłaszcza z różnego rodzaju problemami. Działa osłonowo na wątrobę oraz wspiera prawidłową pracę serca.
Ze względu na dużą zawartość glukozy produkt nie powinien być stosowany przez osoby z cukrzycą i insulinoopornością.
https://zywienie.abczdrowie.pl/miod-z-mniszka