Miód wielokwiatowy niepasteryzowany
Miód wielokwiatowy niepasteryzowany
Miód wielokwiatowy, jak sama nazwa wskazuje, to produkt, który powstaje z wielu różnych gatunków kwiatów, zarówno uprawnych, jak i dzikich. Dzięki temu jest niezwykle aromatyczny i lubiany ze względu na swój łagodny smak. Ma złocisty kolor, szybko ulega naturalnej krystalizacji. Jego ostateczna barwa zależy od gatunków roślin, z których powstał, dlatego też miody wielokwiatowe, pozyskiwane w różnych regionach lub porach roku (wiosna lub latem), mogą się od siebie różnić. ale bez wątpienia to jedna z najpopularniejszych odmian miodu.
Miód to przede wszystkim źródło cukrów prostych, a więc energii. Działa regenerująco i zalecany jest w trakcie rekonwalescencji, o wysiłku fizycznym lub osobom starszym. Zawiera wiele cennych substancji i składników, m.in. witaminy A, PP, C, B12, B6 i B2,żelazo magnez, fosfor, potas i wapń. Uważany jest za naturalnego sprzymierzeńca osób borykających się z problemami alergicznymi górnych dróg oddechowych. Wykazuje również działanie antyseptyczne, pozytywnie wpływa na serce oraz, przede wszystkim, układ odpornościowy. Wspomaga pracę wątroby i przyspiesza usuwanie z organizmu szkodliwych substancji. To również wspaniały dodatek do domowych kosmetyków – maści, kremów, maseczek czy odżywek do włosów. Nawilża i wspomaga procesy odnowy skóry, może być stosowany zewnętrznie na oparzenia, trudno gojące się rany, liszaje czy trądzik.
Ze względu na dużą zawartość glukozy produkt nie powinien być stosowany przez osoby z cukrzycą i insulinoopornością.
http://www.prometeusze.pl/apiterapia/