Miód wielokwiatowy z plastrem 500 ml
Miód wielokwiatowy z plastrem
Miód wielokwiatowy to produkt wyjątkowy, ekologiczny, niepasteryzowany. O właściwościach prozdrowotnych miodów chyba nie trzeba nikogo przekonywać. To ceniony od stuleci surowiec i wielu zastosowaniach.
Miód wielokwiatowy powstaje z roślin kwitnących w okresie od maja do września. Najczęściej ma barwę jasnożółtą, czasem herbacianą. Z biegiem czasu ulega procesowi krystalizacji. Miód wielokwiatowy zawiera przede wszystkim cukry proste (glukozę i fruktozę), sacharozę oraz wodę. Wśród wielu cennych składników mineralnych, witamin i związków chemicznych należy wymienić przede wszystkim krzem, fenolokwasy, lizozymy oraz prowitaminę A.
Miód wielokwiatowy wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych. Zaleca się go osobom, które maja problemy z drogami oddechowymi (górnymi i dolnymi), zwłaszcza w trakcie przeziębień. Wspiera pracę układu odpornościowego. Wykazuje dobroczynny wpływ na pracę serca i naczynia krwionośne, a także wątrobę i woreczek żółciowy. W medycynie ludowej stosuje się miód jako naturalny antybiotyk, który przyspiesza walkę ze szkodliwymi bakteriami. Ceniony jest również ze względu na działanie zmniejszające objawy alergii.
Dzięki zawartości krzemu i prowitaminy A, miód wielokwiatowy jest również ceniony w naturalnej kosmetyce. Korzystnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci, działa nawilżająco oraz przyspiesza procesy regeneracji. Warto eksperymentować i dodawać go do domowych kosmetyków, takich jak odżywki do włosów, kremy i maści.
Po co plaster w miodzie?
Nasz miód wzbogacony jest dodatkowo kawałkiem naturalnego plastra, na którym znajduje się najcenniejszy i najbogatszy surowiec, co powoduje, że miód ma więcej dobroczynnych substancji.
O wykorzystaniu miodu w kuchni, chyba nie trzeba wspominać.
Warto jednak wiedzieć, że są również pewne przeciwskazania do stosowania miodu. Ze względu na duża zawartość cukru, a tym samym wysoki indeks glikemiczny, miodu nie powinny stosować osoby chorujące na cukrzycę lub insulinoodporność.
Bibliografia:
https://www.portalpszczelarski.pl/artykul/1086/zastosowanie_miodu_w_medycynie_po_xvii_wieku.html