z przykrością informujemy, iż w związku z nagłym wprowadzeniem nowych rządowych obostrzeń tj. zamknięcie przedszkoli, zamówienia złożone od 25.03.2021 będą realizowane z opóźnieniem.
Rodzina: mirtrowate (łac. Myrtaceae) Rodzaj: mirt (łac. Backhousia) Gatunek: mirt cytrynowy (łac. Backhousia citriodora) Inne nazwy: lemon myrtle, lemon scented myrtle, lemon scented backhousia, sweet verbena myrtle, sweet verbena tree, lemon scented ironwood, lemon scented verbena.
Surowiec: ziele cięte - mirt cytrynowy
Opis rośliny:
Mirt cytrynowy to roślina spotykana przede wszystkim w Australii oraz na południu Europy, Afryki i ameryki Północnej. Jest krzewem lub drzewem o lancetowatych, ostro zakończonych liściach. W porze kwitnienia pojawiają się kremowobiałe kwiaty.
Właściwości i tradycyjne zastosowanie mirtu cytrynowego:
Najbardziej charakterystyczną cechą rośliny jest jej intensywny, cytrynowy zapach. Zawdzięcza go dużemu stężeniu cytralu. Z tego względu mirt stał się popularną rośliną przyprawową, a olejek eteryczny z niego pozyskiwany jest również wykorzystywany ze względu na liczne właściwości prozdrowotne. Zawiera takie substancje, jak polifenole, flawonoidy, taniny czy kwasy fenolowe. Ziele mirtu wykorzystywane jest jako bezpośredni dodatek do zup, sałatek i innych potraw. Przygotowuje się z niego również napar, który wykazuje działanie przeciwzapalne, wspomaga prace układu odpornościowego w trakcie infekcji (przy przeziębieniach, nieżytach dróg oddechowych), dodaje energii i działa delikatnie przeciwbólowo.
Przeciwwskazania:
Produkt nie powinien być stosowany przez kobiety w ciąży i karmiące piersią.