Mirt cytrynowy
Mirt cytrynowy - ziele mirtu słynie przede wszystkim z intensywnego, cytrynowego aromatu. Stanowi dodatek do różnych dań i wypieków. Poza tym wspiera organizm w reakcjach przeciwzapalnych i odpornościowych.
Mirt cytrynowy (łac. Backhousia citriodora)
Rodzina: mirtrowate (łac. Myrtaceae)
Rodzaj: mirt (łac. Backhousia)
Gatunek: mirt cytrynowy (łac. Backhousia citriodora)
Inne nazwy: lemon myrtle, lemon scented myrtle, lemon scented backhousia, sweet verbena myrtle, sweet verbena tree, lemon scented ironwood, lemon scented verbena.
Surowiec: ziele cięte - mirt cytrynowy
Opis rośliny:
Mirt cytrynowy to roślina spotykana przede wszystkim w Australii oraz na południu Europy, Afryki i Ameryki Północnej. Jest krzewem lub drzewem o lancetowatych, ostro zakończonych liściach. W porze kwitnienia pojawiają się na nim kremowobiałe kwiaty.
Właściwości i tradycyjne zastosowanie mirtu cytrynowego:
Najbardziej charakterystyczną cechą rośliny jest jej intensywny, cytrynowy zapach. Zawdzięcza go dużemu stężeniu cytralu. Z tego względu mirt stał się popularną rośliną przyprawową, a olejek eteryczny z niego pozyskiwany jest również wykorzystywany ze względu na liczne właściwości. Zawiera takie substancje jak polifenole, flawonoidy, taniny czy kwasy fenolowe.
Ziele mirtu wykorzystywane jest jako bezpośredni dodatek do zup, sałatek i innych potraw. Przygotowuje się z niego również napar, który wspiera przeciwzapalne reakcje, wspomaga pracę układu odpornościowego w trakcie infekcji, wzmacnia przypływy energii i sprzyja procesom przeciwbólowym.
Przeciwwskazania do stosowania mirtu cytrynowego:
Produkt nie powinien być stosowany przez kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Źródła:
https://www.drugs.com/npp/lemon-myrtle.html
https://www.purityessentialoils.com.au/lemon-myrtle-backhousia-citrodora.html
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2214750014000493
https://www.herbwisdom.com/herb-lemon-myrtle.html
https://books.google.pl/books?id=gRZjDAAAQBAJ&pg=PA117&lpg=PA117&dq=backhousia+citriodora+infusion&source