Mniszek lekarski (łac. Taraxacum) – liść
Rodzina: astrowate (łac. Asteraceae)
Rodzaj: mniszek (łac. Taraxacum)
Gatunek: mniszek lekarski (łac. Taraxacum officinale)
Surowiec: liść mniszka
Synonimy: mniszek pospolity
Inne nazwy: mlecz, dmuchawiec, mleczaj, wole oczy, dandelion
Opis mniszka lekarskiego:
Mniszek lekarski to bez wątpienia jedna z najpopularniejszych i najstarszych roślin stosowanych w zielarstwie. Przede wszystkim dlatego, że jego właściwości są naprawdę rozległe, a przy tym jest rośliną, którą napotkamy bez trudu. Mniszek często błędnie bywa nazywany mleczem, zapewne dlatego, że jego łodyga po przełamaniu wydziela biały, lepki sok.
Właściwości i tradycyjne zastosowanie:
W medycynie naturalnej mniszek od stuleci zajmuje ważne miejsce. Stosowany jest do pobudzania apetytu, pomaga zwiększać produkcję soków żołądkowych, śliny i żółci, działa wzmacniająco na nerki - pobudza je do wydzielania moczu. Pomaga w ten sposób w oczyszczaniu i usuwaniu z organizmu substancji szkodliwych. Liść mniszka lekarskiego sprzyja ogólnej odporności organizmu, przyczynia się do spotęgowania reakcji przeciwzapalnych.
W tradycyjnej medycynie mniszek wykorzystywany jest w przypadku chęci wsparcia funkcjonowania układu pokarmowego. Z suszonych liści mniszka sporządza się najczęściej napary, zaś ze świeżych sałatki. Napar można stosować również w formie okładów na problemy skórne, rany i poparzenia.
Przeciwwskazania do stosowania:
Zaleca się zachować ostrożność w stosowaniu liści mniszka kobietom w ciąży i karmiącym piersią.
Źródła: