z przykrością informujemy, iż w związku z nagłym wprowadzeniem nowych rządowych obostrzeń tj. zamknięcie przedszkoli, zamówienia złożone od 25.03.2021 będą realizowane z opóźnieniem.
Moringa oleifera - liść mielony indyjskiej rośliny bogatej w witaminy i związki mineralne. Stosowana często jako prozdrowotny dodatek do szejków, sałatek i innych potraw.
Rodzina: moringowate (łac. Moringaceae) Rodzaj: moringa (łac. Moringa) Gatunek: moringa olejodajna (łac. Moringa oleifera) Innenazwy: drzewo chrzanowe, Horseradish Tree, Drumstick Tree, Ben Oil Tree, Benzoil Tree. Surowiec: liść mielony moringa
Opis rośliny:
Moringa olejodajna to szybko rosnące drzewo występujące na północy Indii i w Pakistanie. Dorasta do 12 metrów wysokości, ale jego pień ma zaledwie pół metra, powyżej wyrasta korona złożona z drobnych, cienkich gałązek. Moringa jest drzewem odpornym na zmienne warunki atmosferyczne, jest w stanie przetrwać nawet dłuższą suszę. W porze kwitnienia pojawiają się na nim biało-żółte kwiaty. Czasami zakwita dwa razy w ciągu roku. Z ziaren moringi pozyskuje się ceniony ze swoich właściwości prozdrowotnych olej. Jednak to liście moringi są najwartościowszym surowcem zielarskim.
Właściwości i tradycyjne zastosowanie moringa:
Liście moringi są bogate w wiele substancji bioaktywnych, witaminy oraz sole mineralne (wapnia, fosforu, magnezu, potasu, manganu, cynku, żelaza i miedzi. zawierają m.in. kwertycynę, kemferol, karbaminiany, alkaloidy, glikozydy, stanowią bogate źródło białka, tłuszczy, węglowodanów i błonnika. Świeże często są wykorzystywane w kuchni i podawane np. w sałatkach lub wykorzystywane do przygotowania napojów. W tradycyjnej medycynie stosuje się morignę na wiele dolegliwości, np. W przypadku anemii, stanów zapalnych, infekcji, wspomagająco przy cukrzycy i nadciśnieniu. Uważane są również za afrodyzjak. Przygotowuje się z nich napary, które można stosować zewnętrznie przy problemach dermatologicznych, do przemywania ran lub robienia okładów w miejscach ukąszeń owadów. Ze względu na działanie przeciwbakteryjne zalecane są do przecierania rąk, gdy nie ma dostępu do bieżącej wody. W formie sproszkowanej można je dodawać bezpośrednio do potraw.
Przeciwskazania:
Liście moringa nie powinny być stosowane przez kobiety w ciąży i karmiące piersią.