Morwa biała - cały liść
Morwa biała to jedno z najstarszych drzew uprawianych przez człowieka. Roślina jest szczególnie ceniona w azjatyckiej medycynie tradycyjnej. Wykorzystuje się zarówno liście, jak i korę oraz owoce morwy.
Mowa biała (łac. Morus alba)
Rodzina: morwowate (łac. Moruseaceae)
Rodzaj: morwa (łac. Morus)
Gatunek: morwa biała (łac. Morus alba)
Surowiec: liść morwy cały
Opis rośliny:
Morwa biała to drzewo z rodziny morwowatych. Pierwotnie występowała jedynie na terenie Azji, ale obecnie gatunek rozpowszechnił się niemal na całym świecie. Drzewo dorasta do 15 metrów wysokości, ma zielonkawą, popękana korę. Liście są o zróżnicowanych kształtach. Drzewo wydaje białe lub czarne owoce, które są słodkie i smaczne.
Morwa biała to jedno z najstarszych drzew uprawianych przez człowieka. Roślina jest szczególnie ceniona w azjatyckiej medycynie tradycyjnej. Wykorzystuje się liście, korę i owoce morwy.
Właściwości i tradycyjne zastosowanie liścia morwy:
Liście morwy białej cenione są przede wszystkim ze względu na pozytywny wpływ na pracę układu pokarmowego. Substancje zawarte w liściach morwy wspierają przede wszystkim prawidłowy metabolizm węglowodanów i sprzyjają utrzymaniu właściwego poziomu cukru we krwi. Morwa pomaga regulować metabolizm i dlatego wybierana bywa przez osoby odchudzające się. Liście morwy sprzyjają utrzymaniu odpowiedniego poziomu cholesterolu i wzmacniają przeciwutleniające procesy. Korzystnie oddziaływują również na układ nerwowy.
Przeciwwskazania do stosowania liścia morwy:
U osób stosujących terapię insulinową lub doustne leki hipoglikemizujące stosować po konsultacji z lekarzem.
Źródła:
https://naturalniezdrowy.com.pl/morwa-biala/
https://examine.com/supplements/morus-alba/