Rodzina: przemierżlowate (łac. Olacaceae) Rodzaj: Ptychopetalum Gatunek: Muira pauma (łac. Ptychopetalum olacoides) Innenazwy: potency wood, marapama, muiratã, muiratam, pau homen, potenzholz, marapauma Surowiec: kora cięta muiry puamy
Opis rośliny:
Muira puama to nazwa nadana przez Indian Ameryki Południowej pewnej roślinie z rodziny przemierżlowatych, nie ma polskiego odpowiednika. Rośnie w dorzeczu Amazonki, głównie w jej brazylijskich rejonach. Muira pauma jest niewielkim, dorastającym do 5 metrów drzewem. Gdy kwitnie, pojawiają się na niej drobne, białe kwiaty, które przypominają kwiaty rodzimego jaśminu.
Właściwości prozdrowotne i tradycyjne zastosowanie muiry:
Indianie z Amazonii wykorzystują muirę do celów leczniczych już od stuleci. Zastosowanie w tradycyjnej medycynie znalazły w zasadzie wszystkie części rośliny, jedna w powszechnym ziołolecznictwie współczesnym wykorzystuje się przede wszystkim kore i korzenie.
Kora muiry paumy zawiera wiele cennych składników – alkaloidy, sterole, kwasy tłuszczowe, triterpeny, monoterpeny, kumaryny i olejki eteryczne. Wyciąg z kory muiry działa pozytywnie na układ nerwowy, poprawia nastrój, zmniejsza uczucie lęku i niepokoju, spowalnia procesy starzenia komórek, poprawia pamięć i koncentrację. Podnosi libido i poprawia potencję. Łagodzi dolegliwości reumatyczne, zmniejsza bóle mięśni. Pozytywnie wpływa na układ trawienny, obniża ciśnienie krwi. Stosowany w formie płukanki na włosy zmniejsza ich wypadanie poprawia ich wygląd i kondycję. Obecnie są prowadzone liczne badania nad wykorzystaniem muiry paumy w leczeniu choroby Alzheimera. Z muiry paumy sporządza się wywary (1 łyżeczka surowca na szklankę wody, gotowana przez kwadrans) lub nalewki (surowiec zalany alkoholem w proporcji 4:1). Specyfiki mogą być stosowane zewnętrznie do przemywania ran, płukania włosów, etc.
Przeciwwskazania:
Produkt nie powinien być stosowany przez kobiety w ciąży lub karmiące piersią.