Mulungu
Kora Mulungu - tradycyjnie stosowana przez mieszkańców Ameryki Południowej i Północnej. Pochodzi z niewysokiego drzewa. Dziś wykorzystywana zewnętrznie.
Mulungu (łac. Erythrina mulungu)
Rodzina: bobowate (łac. Fabaceae)
Rodzaj: Erythrina
Gatunek: mulungu, cristi-galli (łac. Erythrina mulungu)
Inne nazwy: Mulungu, corticeira, murungu, chopo, hosoba deiko, pau-imortal, mulungu-coral, capa-homem, suiná-suiná, muchocho, murungo, totocero, flor-de-coral, árvore-de-coral, amerikadeigo, ceibo, chilichi.
Surowiec: kora mulungu mielona lub cięta
Opis rośliny:
Mulungu to stosunkowo niewielkie (ok. 15-metrowe) drzewo z rodziny bobowatych. Pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie występuje na terenie Brazylii i Peru. Mulungu preferuje tereny bagienne i podmokłe, brzegi rzek i jezior. Niezwykle dekoracyjne są pomarańczowe kwiaty mulungu, które są zapylane przez kolibry. Roślina wytwarza również owoce w formie strąków wypełnionych nasionami. Często są one wykorzystywane przez rdzenną ludność Ameryki Południowej do wykonywania biżuterii – naszyjników, bransolet, amuletów.
Właściwości i tradycyjne zastosowanie kory mulungu:
Indianie Ameryki Południowej od wieków wykorzystują korę mulungu wspomagająco na układ nerwowy. Według ich podań, kora wspiera uspokojenie i wyciszenie oraz poprawia nastrój. Indianie uważają, że mulungu sprzyja prawidłowej pracy wątroby, a także korzystnie wpływa na laktację. Przyczynia się do prawidłowego ciśnienia krwi. Dziś surowiec jest dopuszczony jedynie do użytkowania zewnętrznego.
Kora mulungu zawiera m.in. alaninę, kwas asparaginowy, kwas masłowy, glutaminowy, lektyny, proteinazy.
Przeciwwskazania do stosowania kory mulungu:
Produkt jedynie do zastosowań zewnętrznych. Nie stosować w przypadku ciąży i karmienia piersią.
Surowiec do zastosowań zewnętrznych.
Źródło:
https://en.wikipepia.org/wiki/Erythrina_mulungu