Neem - mielone liście
Rodzina: miodlowate (łac. Meliaceae)
Rodzaj: miodla (łac. Melia)
Gatunek: miodla indyjska (łac. Melia azadirachta)
Surowiec: liście drobno mielone neem
Inne nazwy: neem, miodla indyjska, drzewo Margosa, melia indyjska
Opis rośliny:
Drzewo neem jest jednym z ponad 600 gatunków należących do rodziny miodlowatych. Neem występuje w Azji, jednak obecnie jego uprawy są powszechne w tropikalnych rejonach Ameryki oraz w Australii. Drzewo neem dorasta do ok. 20 metrów wysokości, jest bardzo odporne na zmienne warunki atmosferyczne, a jego cechą charakterystyczna jest bardzo szybkie tempo wzrostu. Neem jest drzewem wiecznie zielonym W medycynie naturalnej wykorzystuje się jego liście, kwiaty, korę, nasiona oraz owoce. Każda z części rośliny ma inne właściwości. Słowo neem w sanskrycie oznacza „tego, który daruje zdrowie”.
Właściwości i tradycyjne zastosowanie:
W Indiach neem ma różnorodne zastosowanie. Przede wszystkim stanowi podstawę wielu kosmetyków, które poprawiają wygląd skóry. Stosuje się go również ze względu na dobroczynny wpływ na układ pokarmowy. Właściwości antyseptyczne i odświeżające sprawiają, że neem używany jest do pielęgnacji jamy ustnej i zębów. Ponadto neem mielony może wzmacniać odporność organizmu.
Z liści przygotowuje się napary i odwary, mogą być również dodawane do potraw. Napar z neem może być stosowany zewnętrznie do przemywania skóry, na rany i owrzodzenia.
Przeciwwskazania do stosowania liści neem:
Kobiety w ciąży i karmiące piersią mogą stosować neem jedynie zewnętrznie.
Źródła: