Olsza czarna (łac. Alnus glutinosa (L.) Gaertn.)
Rodzina: brzozowate (łac. Betulaceae)
Rodzaj: olcha (łac. Alnus)
Surowiec: kora
Inne nazwy: olcha czarna, olsza , Black alder
Opis kory olchy
Olcha to rodzaj krzewu lub drzewa z rodziny brzozowatych. Występuje w strefie klimatu umiarkowanego na półkuli północnej. Drzewo ma rozłożystą koronę, dość ciemną korę, owalne, ząbkowane liście. Charakterystyczne są podłużne kwiaty olchy, tzw. zwisające kotki.
Właściwości i tradycyjne zastosowanie kory olchy
Olcha to drzewo, które od stuleci dostarcza medycynie naturalnej wielu surowców. Wykorzystuje się jej liście, pędy, a także korę. Ta ostatnia najczęściej wykorzystywana jest do robienia mocnych naparów i nalewek, które dobroczynnie wpływają na nasz organizm. Dzięki zawartości wielu cennych substancji (m.in. garbików, olejków eterycznych, alkaloidów, kwasu kawowego, olei tłuszczowych i sterydów) Korzystnie oddziałują na wiele układów.
Specyfiki powstałe w wykorzystaniem kory olchy działają przede wszystkim osłonowo na układ pokarmowy, ułatwiają trawienie i łagodzą biegunki, pomagają w stanach zapalnych błony śluzowej żołądka. Wykazują również właściwości napotne i antybakteryjne, są zalecane w okresie sezonowych przeziębień. Stosowane zewnętrznie przyspieszają gojenie ran, przynoszą ulgę przy problemach z hemoroidami i w różnego rodzaju dolegliwościach skórnych.
Przeciwwskazania do stosowania kory olchy
Produkt niewskazany dla kobiet w ciąży i karmiących piersią
Źródła
- http://gramzdrowia.pl/dr-henryk-rozanski/fitoterapia-ziololecznictwo-ziola-drzewa-krzewy/olcha-czarna-i-olcha-szara-alnus-glutinosa-et-alnus-incana-betulaceae.htmlkora
- https://lifestyle-pl.cosmetius.com/lekarstvennye-rasteniya/lechebnye-svoystva-olhi-i-protivopokazaniya.html#i-5