Głóg (owoc) EKO

Głóg to krzew pospolicie występujący na terenie naszego kraju. Na jesieni na jego gałązkach pojawiają się czerwone owoce, które stanowią przysmak wielu zwierząt, zwłaszcza ptaków. I trzeba przyznać, że zwierzaki wiedzą co robią, bo w tych głogowych koralach ukryte jest bogactwo składników o dobroczynnym wpływie na funkcjonowanie całego naszego organizmu, a zwłaszcza serca i układu krwionośnego.

Więcej szczegółów

Nowość

3,95 zł

  • 100g
  • 250g

- +

Porównaj

 
Więcej informacji

Głóg – owoc

Rodzina: różowate (łac. Rosaceae)
Rodzaj: głóg (łac. Crataegus)
Inne nazwy: babi mąka, ptasi chleb, zajęcze gruszki

Głóg jest krzewem z rodziny różowatych. Niewysoki o ciemnozielonych, błyszczących liściach i charakterystycznych czerwonych owocach. Występuje na terenie całej Europy, a także w Azji i Afryce Północnej. Wyrasta na skrajach lasu, w parkach i ogrodach jest uprawiany, jako roślina ozdobna. Surowcem zielarskim są kwiaty i owoce głogu. Owoce swoją dojrzałość osiągają na przełomie września i października. W swoim składzie owoce głogu zawierają trójterpeny, związki karotenoidowe, flawonoidy, nukleozydy, fitosterole, kumaryny, garbniki oraz witaminy C i PP. W medycynie ludowej owoce głogu od dawien dawna wykorzystywane są ze względu na swoje działanie rozkurczowe, uspokajające i pozytywnie wpływające na prace układu krwionośnego i serca. Na ich bazie od stuleci sporządzano napary, nalewki i wina. Spożywanie owoców głogu zalecane jest szczególnie osobom starszym, aby poprawić siłę mięśnia sercowego i ustabilizować ciśnienie tętnicze krwi. Mogą być stosowane w przypadku zaburzeń rytmu serca. Substancje bioaktywne zawarte w głogu łagodzą stany nadmiernego napięcia nerwowego, uspokajają. Głóg działa łagodnie, ale efekty utrzymują się przez długi czas. Ponadto może okazać się pomocny dla osób cierpiących na bóle stawów i nerwobóle. Duża zawartość flawonoidów wpływa korzystnie na pracę jelit i wspomaga trawienie.

Działanie i zastosowanie:

  • nasercowe
  • obniża ciśnienie tętnicze krwi
  • wzmacnia naczynia krwionośne
  • działa uspokajająco
  • ułatwia zasypianie
  • poprawia pracę jelit i ułatwia trawienie
  • redukuje złe skutki ekspozycji na stres
  • reguluje miarową pracę serca w przypadku zaburzeń rytmu
  • działa przeciwbólowo w bólach stawów, kości i nerwobólach

Dawkowanie:

Ze świeżych owoców można przygotować soki i dżemy, które zachowują wszystkie pozytywne właściwości owoców głogu.
Odwar: 1 łyżeczkę rozdrobnionych owoców zalać szklanka gorącej wody i gotować przez pięć minut na wolnym ogniu. Następnie odcedzić i pić podzielone na 2-3 porcje.
Nalewka: owoce zalać 70% alkoholem w proporcji 1:5, odstawić w ciemnym miejscu. Po ok. 2 tygodniach nalewka jest gotowa do spożycia. Wypijać 20-30 kropli na kieliszek wody.
Aby pozytywne efekty stosowania owoców głogu miały długotrwały charakter, należy je spożywać przez co najmniej 3 miesiące.

Źródła:

L.M.Krześniak, Apteczka ziołowa, Sport i Turystka, Warszawa 1986, s. 38-40
https://pl.wikipedia.org/wiki/G%C5%82%C3%B3g
http://rozanski.li/297/glg-crataegus-w-fitoterapii/
Path: > > > Głóg (owoc) EKO
 
Dodatkowe informacje
30 produktów w tej samej kategorii:
Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: