Owoc kardamonu w łupinie ( Elettaria cardamomum )
Kardamon to obok szafranu najdroższa przyprawa świata. Jednak oprócz cenionego smaku i aromatu, który nadaje potrawom, ma on wiele innych wartości. Dlatego warto wprowadzić go w naszej kuchni.
Owoc kardamonu w łupinie – (łac. Elettaria cardamomum).
Rodzina: imbirowate (łac. Zingiberaceae)
Rodzaj: kardamon (łac. Elettaria)
Gatunek: kardamon malabarski (łac. Elettaria cardamomum)
Opis rośliny:
Kardamon pochodzi ze Sri Lanki i Indii. Od stuleci znany i wykorzystywany w medycynie i kuchni azjatyckiej. Jest ceniony nie tylko za swój niezwykły smak i aromat. Kardamon obok szafranu, to najdroższa przyprawa świata.
Kardamon jest byliną z rodziny imbirowatych. Dorasta nawet do 5 metrów wysokości. Posiada bulwiaste korzenie i białe kwiaty. Nasiona kardamonu znajdują się w zwisających, fioletowych strąkach. Swoją dojrzałość roślina osiąga dopiero po trzech latach, wtedy też można rozpoczynać zbiory.
Dzięki zachowaniu łupiny otaczającej owoce zachowują one dłużej swoją świeżość i wartości. Aby przygotować np. napar z kardamonu można zmielić zarówno same owoce, jak i owoce wraz z łupinami.
Owoce kardamonu mają intensywny, korzenny aromat oraz charakterystyczny smak. Do przygotowywanych potraw można stosować zarówno całe, jak i rozdrobnione ziarna, jednak ze względu na intensywność ich smaku, należy dodawać je z umiarem i w małych ilościach. Można je również wykorzystać do urozmaicenia smaku herbaty czy kawy oraz do przygotowania domowych nalewek.
Właściwości i tradycyjne zastosowanie owocu kardamonu:
Kardamon jest przede wszystkim źródłem substancji, które mają dobroczynny wpływ na układ pokarmowy – przyczynia się do poprawy trawienia, pomaga przy nadmiarze gazów w jelitach. Zawartość olejków eterycznych sprawia, że kardamon wspomaga organizm w walce z bakteriami i wirusami w infekcjach. Nasiona można również żuć – działają odświeżająco i antyseptycznie na jamę ustną. Kardamon ma także właściwości antyoksydacyjne. Wspiera również układ oddechowy i moczowy. Może poprawiać nastrój i zmniejszać zdenerwowanie. Przypisuje mu się również właściwości afrodyzyjne.
Kardamon najczęściej jest stosowany jako dodatek do sosów, dań rybnych i mięsnych. Może być również dodawany do napojów gorących, jak kawa czy herbata oraz alkoholi. Nasiona można również bezpośrednio przeżuwać. Owoce stosować w całości z łupinami lub obrane, całe lub zmielone.
Przeciwwskazania do stosowania owocu kardamonu:
Ciąża i okres karmienia piersią oraz nadwrażliwość na roślinę.
Źródła:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Kardamon_malabarski
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5775110/