Owoc kardamonu w łupinie (Elettaria cardamomum)
Owoc kardamonu w łupinie (Elettaria cardamomum)
Owoc kardamonu w łupinie (Elettaria cardamomum)
Owoc kardamonu w łupinie (Elettaria cardamomum)

Owoc kardamonu w łupinie ( Elettaria cardamomum )

0000839
Obecnie brak na stanie
15,00 zł
Brutto

Kardamon to obok szafranu najdroższa przyprawa świata. Jednak oprócz cenionego smaku i aromatu, który nadaje potrawom, ma on wiele innych wartości. Dlatego warto wprowadzić go w naszej kuchni.

 

Owoc kardamonu w łupinie – (łac. Elettaria cardamomum). 

Rodzina: imbirowate (łac. Zingiberaceae)
Rodzaj: kardamon (łac. Elettaria)
Gatunek: kardamon malabarski (łac. Elettaria cardamomum)

Opis rośliny:

Kardamon pochodzi ze Sri Lanki i Indii. Od stuleci znany i wykorzystywany w medycynie i kuchni azjatyckiej. Jest ceniony nie tylko za swój niezwykły smak i aromat. Kardamon obok szafranu, to najdroższa przyprawa świata. 

Kardamon jest byliną z rodziny imbirowatych. Dorasta nawet do 5 metrów wysokości. Posiada bulwiaste korzenie i białe kwiaty. Nasiona kardamonu znajdują się w zwisających, fioletowych strąkach. Swoją dojrzałość roślina osiąga dopiero po trzech latach, wtedy też można rozpoczynać zbiory.

Dzięki zachowaniu łupiny otaczającej owoce zachowują one dłużej swoją świeżość i wartości. Aby przygotować np. napar z kardamonu można zmielić zarówno same owoce, jak i owoce wraz z łupinami.

Owoce kardamonu mają intensywny, korzenny aromat oraz charakterystyczny smak. Do przygotowywanych potraw można stosować zarówno całe, jak i rozdrobnione ziarna, jednak ze względu na intensywność ich smaku, należy dodawać je z umiarem i w małych ilościach. Można je również wykorzystać do urozmaicenia smaku herbaty czy kawy oraz do przygotowania domowych nalewek.

Właściwości i tradycyjne zastosowanie owocu kardamonu:

Kardamon jest przede wszystkim źródłem substancji, które mają dobroczynny wpływ na układ pokarmowy – przyczynia się do poprawy trawienia, pomaga przy nadmiarze gazów w jelitach. Zawartość olejków eterycznych sprawia, że kardamon wspomaga organizm w walce z bakteriami i wirusami w infekcjach. Nasiona można również żuć – działają odświeżająco i antyseptycznie na jamę ustną. Kardamon ma także właściwości antyoksydacyjne. Wspiera również układ oddechowy i moczowy. Może poprawiać nastrój i zmniejszać zdenerwowanie. Przypisuje mu się również właściwości afrodyzyjne. 

Kardamon najczęściej jest stosowany jako dodatek do sosów, dań rybnych i mięsnych. Może być również dodawany do napojów gorących, jak kawa czy herbata oraz alkoholi. Nasiona można również bezpośrednio przeżuwać. Owoce stosować w całości z łupinami lub obrane, całe lub zmielone.

Przeciwwskazania do stosowania owocu kardamonu:

Ciąża i okres karmienia piersią oraz nadwrażliwość na roślinę.

Źródła:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Kardamon_malabarski
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5775110/

PLANTAGO
Nowy produkt
Brak opini
Produkt dodany do ulubionych

Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.