Pestki grejpfuta
Pestki grejpfruta (łac. Citrus paradisi)
Rodzina: rutowate (łac. Rutaceae)
Rodzaj: cytrus (łac. Citrus)
Gatunek: grejpfrut (łac. Citrus paradisi)
Surowiec: pestki
Opis pestek grejpfruta
Grejpfruty to wiecznie zielone drzewa należące do rodziny rurowatych. Pierwotnie występowały w rejonie Morza Karaibskiego, dziś uprawiane są w wielu zakątkach świata. Stanowią krzyżówkę pomarańczy olbrzymiej z pomarańczą chińską. Osiągają 15 m wysokości, mają duże, lśniące, owalne liście, w porze kwitnienia pojawiają się duże, pojedyncze kwiaty. Owocem jest kulista jagoda osiągająca nawet 500 g wagi, o cienkiej skórce, złączonych segmentach. W smaku są słodko-gorzkie.
Właściwości i tradycyjne zastosowanie pestek grejpfruta:
Ten popularny cytrus, powszechnie obecny w naszej kuchni. Znany i ceniony jest przede wszystkim przez osoby, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Jednak mało kto ma świadomość, że również w pestkach grejpfruta znajdziemy wiele dobroczynnych dla naszego organizmu substancji.
W medycynie naturalnej pestki grejpfruta uważane są za naturalny antybiotyk. Specyfiki sporządzane z ich wykorzystaniem stosowane są w trakcie infekcji, wspierają wytężoną pracę układu odpornościowego. Ciekawostką jest fakt, że pestki grejpfruta nie pleśnieją ani nie gniją. Zawierają bowiem wiele substancji o działaniu przeciwgrzybiczym, przeciwpasożytniczym i bakteriobójczym. Wyciąg z pestek grejpfruta stosowano już od dawna jako remedium na różne dolegliwości – pasożyty, w celu redukcji wagi, trądzik czy problemy z grzybicą. Wspiera funkcjonowanie układu pokarmowego, a także wzmacnia odporność, zmniejsza łaknienie oraz przyspiesza przemianę materii.
Przeciwwskazania do stosowania:
Ciąża, laktacja.
Źródła:
https://www.researchgate.net/publication/341197174_Antimicrobial_Activity_of_Grapefruit_Seeds_Extracts_In_vitro_Study
https://pl.wikipedia.org/wiki/Grejpfrut