Pestki winogron
Rodzina: winoroślowate (łac. Vitaceae)
Rodzaj: winorośl (łac. Vitis)
Gatunek: pestki winogron (łac. Vitis vinifera)
Surowiec: pestki winogron
Opis rośliny: Owalne pestki winogron są bogate m.in. w witaminę C, E, grupę B oraz beta-karoten. Dzięki wielu cennym substancjom, jak m.in. przeciwutleniaczom czy proantocyjanidynom, znajdują szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym oraz kosmetycznym. Właściwości i tradycyjne zastosowanie: Pestki winogron wspierają układ immunologiczny dzięki właściwościom antynowotworowym, bakteriobójczym, antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym. Sprzyjają usuwaniu toksyn z organizmu, oczyszczając oraz ożywiając krew. Chronią układ nerwowy i kondycję mózgu, przyczyniając się do poprawienia koncentracji i zapamiętywania. W kosmetyce wykazują działanie pielęgnacyjne, wywierając korzystny wpływ na stan włosów czy skóry.
Przeciwwskazania do stosowania: Okres ciąży i karmienia piersią.
Źródła:
https://www.webmd.com/diet/grape-seed-extract
https://www.nccih.nih.gov/health/grape-seed-extract