Rodzina: pieprzowate (łac. Piperaceae) Rodzaj: pieprz (łac. Piper) Gatunek: pieprz kubeba (łac. Piper cubeba) Innenazwy: Cubeb pepper, Java pepper, Tailed cubbebs, Tailed pepper, pieprz ogoniasty. Surowiec: owoc mielony
Opis rośliny:
Pieprz kubeba to malezyjski przedstawiciel rodziny pieprzowatych. Jest krzewiącym pnączem o sercowatych liściach. Wydaje drobne, ciemne owoce z charakterystycznymi ogonkami. Wytwarza się z nich popularną, aromatyczna przyprawę.
Obecnie pieprz kubeba jest uprawiany w Indonezji, na Sri Lance i Sumatrze.
Właściwości i tradycyjne zastosowanie pieprzu kubeba :
Owoce pieprzu kubeba oprócz walorów smakowych, mają również działanie prozdrowotne, o którym warto pamiętać. Korzystnie wpływają na ogólną odporność naszego organizmu, poprawiają pracę układu trawiennego, zapobiegają infekcjom układu moczowego i płciowego.
Zawierają m.in. lignany, olejek eteryczny oraz kubebinę, która działa przeciwzapalnie.
W tradycyjnej medycynie chińskiej pieprz kubeba jest cenionym środkiem wykrztuśnym i moczopędnym. Zaleca się go jako remedium na gorączkę, stany zapalne, przy problemach z nieświeżym oddechem. Ponadto uważany jest za afrodyzjak.
Sproszkowane owoce najlepiej na stałe wprowadzić do naszej kuchni i wykorzystywać do dań rybnych, mięsnych, zup i sosów.