- Tylko online
Pieprz Kubeba ( Piper cubeba ) mielony
Pieprz kubeba - zmielone owoce kubeba wspierają procesy przeciwzapalne, pomagają przy infekcjach, sprzyjają wykrztuszaniu, właściwemu trawieniu i pobudzają wydzielanie moczu. Pieprz kubeba jest cenioną przyprawą, używaną między innymi w sosach i zupach. Owoce kubeba znajdują się w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej.
Pieprz kubeba (łac. Piper cubeba)
Rodzina: pieprzowate (łac. Piperaceae)
Rodzaj: pieprz (łac. Piper)
Gatunek: pieprz kubeba (łac. Piper cubeba)
Inne nazwy: Cubeb pepper, Java pepper, Tailed cubbebs, Tailed pepper, pieprz ogoniasty.
Surowiec: owoc kubeba mielony
Opis rośliny:
Pieprz kubeba to malezyjski przedstawiciel rodziny pieprzowatych. Jest krzewiącym pnączem o sercowatych liściach. Wydaje drobne, ciemne owoce z charakterystycznymi ogonkami. Wytwarza się z nich popularną, aromatyczną przyprawę. Obecnie pieprz kubeba jest uprawiany w Indonezji, na Sri Lance i Sumatrze.
Owoce kubeba zawierają m.in. lignany, olejek eteryczny oraz kubebinę.
Właściwości i tradycyjne zastosowanie pieprzu kubeba:
Owoce pieprzu kubeba to nie tylko walory smakowe. W Tradycyjnej Medycynie Chińskiej pieprz kubeba jest cenionym środkiem wzmagającym wykrztuszanie i pobudzenie moczopędnej funkcji nerek. Zaleca się owoce kubeba jako środek sprzyjający przy podniesionej temperaturze ciała, ponadto wpływający na wzmocnienie reakcji przeciwzapalnych organizmu oraz przy problemach z nieświeżym oddechem. Kubeba uważany jest za afrodyzjak. Owoce pieprzu kubeba korzystnie wpływają na ogólną odporność naszego organizmu, poprawiają pracę układu trawiennego, wspomagają układ moczowy i płciowy w przypadku infekcji.
Sproszkowane owoce najlepiej wprowadzić do naszej kuchni i wykorzystywać do dań rybnych, mięsnych, zup i sosów.
Przeciwwskazania do stosowania pieprzu kubeba:
Okres ciąży i karmienia piersią.
Źródła:
http://rozanski.li/1163/roslinne-antiblennorrhoica/
http://www.herbs2000.com/herbs/herbs_cubeb_pepper.htm
http://www.hmdb.ca/metabolites/HMDB30682