Rodzina: jaskrowate (łac. Ranunculaceae)
Rodzaj: pluskwica (łac. Cimcifuga)
Gatunek: pluskwica groniasta (łac. Cimcifuga racenosa)
Synonimy: pluskwica sercolistna
Inne nazwy: white pearl, świecznica groniasta
Surowiec: korzeń cięty
Pluskwica groniasta jest łatwą w uprawie byliną, dorastająca do ok. 2 m. W naturalnym środowisku występuje w Ameryce Północnej. Obecnie stała się również popularną rośliną ozdobną. Kwitnie u schyłku lata, na przełomie sierpnia i września. Pokrywają ją wówczas białe, świeczkowate kwiatostany. Ze względu na swoje charakterystyczne kwiaty, bywa nazywana białą perłą. Korzeń pluskwicy zawiera w swoim składzie wiele substancji, których działanie zbliżone jest do działania żeńskich hormonów płciowych. Znajdziemy w nim żywice, garbniki, kwasy fenolowe, glikozydy, substancje estrogenie, kwas salicylowy oraz izoflawony. Swoją sławę zawdzięcza głównie właściwościom, które pomagają w walce z kobiecymi przypadłościami, takimi jak bolesne miesiączkowanie czy dokuczliwe objawy menopauzy.
przy bolesnym miesiączkowaniu
łagodzi objawy PMS
działa rozkurczowo
przeciwbólowo
przeciwzapalnie
w trakcie dokuczliwych objawów menopauzy
działa uspokajająco
Przeprowadzone badania naukowe potwierdziły przede wszystkim przeciwbólowe, przeciwzapalne i przeciwskurczowe działanie pluskwicy. Substancje bioaktywne korzenia pluskwicy działają podobnie do estrogenów (żeńskich hormonów płciowych). Mają zdolność łagodzenia objawów napięcia przedmiesiączkowego, zmniejszają bolesne skurcze macicy w trakcie menstruacji. Ponadto pomagają przy dolegliwościach związanych z menopauzą – częstych uderzeniach gorąca, wahaniach nastroju czy nadmiernej potliwości. Pomagają w regulacji gospodarki hormonalnej organizmu oraz wykazują lekkie działanie uspokajające. Część naukowców i lekarzy zaleca również stosowanie pluskwicy, jako wsparcia organizmu w walce z reumatyzmem i bólami stawowo-mięśniowymi.
Jako pierwsi prozdrowotne właściwości pluskwicy odkryli Indianie Ameryki Północnej. Stosowali ją przede wszystkim na wszelkiego rodzaju kobiece dolegliwości, a także przy problemach trawiennych, bólach mięśni i stawów, dolegliwościach artretycznych, a nawet po ukąszeniu przez jadowite węże.
Dawkowanie:
Napar : (1-2 łyżki surowca zalać 2 szklankami gorącej wody, odstawić pod przykryciem na kwadrans) Spożywać 1-2 łyżki stołowe 3 razy dziennie.
Odwar: (1 łyżeczkę zalać pół litra wrzącej wody i gotować na wolnym ogniu przez 15-20 minut), pić po 1-2 łyżki stołowe 3 razy na dzień.
Nie należy stosować dłużej niż przez pół roku
Przeciwwskazania i możliwe działania niepożądane:
Pluskwica jest niewskazana dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. Nie powinny jej stosować osoby w trakcie terapii hormonalnej oraz osoby z problemami z wątrobą.
Źródła:
https://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/apteczka/pluskwica-groniasta-wlasciwosci-aa-Wp2B-zbX6-E6pW.html
http://espz.pl/materialy/klimakterium.pdf
http://rozanski.li/456/pluskiwca-cimicifuga-w-fitoterapii/