Podagrycznik - ziele 50g

"Ziele artretyzmu", oraz wszelkich schorzeń na tle reumatycznym. Pomaga przy niewłaściwie pracującej przemianie materii. Powoduje szybsze gojenie się ran. Jest źródłem cennych składników mineralnych, jak żelazo, miedź, mangan, potas, bor, tytan i wapń. Posiada właściwości regenerujące organizm.

Opakowanie: 50g ziela

Więcej szczegółów

Nowość

4,20 złbrutto
4,00 złnetto

4,20 zł za szt.
  • 50g

- +

Porównaj

 
Więcej informacji

Podagrycznik pospolity (łac. Aegopodium podagraria)

Rodzina: selerowate (łac. Apiaceae)
Rodzaj: podagrycznik (łac. Aegopodium)
Gatunek: podagrycznik pospolity (łac. Aegopodium podagraria)
Inne nazwy: kozia stopka
Surowiec: ziele

Opis rośliny:

Podagrycznik zwyczajny to wieloletnia roślina z rodziny selerowatych. Występuje na terenie Europu, Azji i na Syberii. W Polsce jest rośliną pospolitą, bez trudu odnajdziemy go w lasach i zaroślach, a także w pobliżu gospodarstw. Preferuje gleby żyzne, zasobne w azot. Często bywa traktowany jako chwast, gdyż niebywale szybko potrafi się rozrastać.

Dorasta do metra wysokości, ma prostą łodygę rozgałęziającą się na górze. Wewnątrz jest pusta, a na zewnątrz pokrywają ją drobne włoski. Kwietnie od czerwca do lipca, wytwarza białe kwiaty, który tworzą baldachy.

Właściwości i tradycyjne zastosowanie podagrycznika:

Właściwości prozdrowotne podagrycznika znane były już wieki temu. W średniowieczu stosowano go przede wszystkim do leczenia podagry, czemu zawdzięcza swoją nazwę. Świeże, rozbite liście stosowano również do okładania ran. Wykorzystywano całą roślinę i sporządzano z niej wiele potraw, była traktowana jako warzywo. Dzisiaj rzadko kiedy spożywamy korzenie podagrycznika, ale warto stosować jego młode listki jako dodatek do sałatek. Warto wyszukać również przepis na kiszone liście tej rośliny, oprócz walorów prozdrowotnych dostarczą nam one ciekawych doznań smakowych.

Ziele podagrycznika stosowano jako remedium na problemy z układem moczowym, przy problemach skórnych w okresie dojrzewania. Uważano, że działa wzmacniająco na organizm, wspomaga odtruwanie oraz przyspiesza procesy przemiany materii. Warto zapamiętać, że rozgniecione listki położone w miejscu ukąszenia owadów, mogą szybko przynieść nam ukojenie.

Liście podagrycznika są niezwykle bogate w składniki bioaktywne. Znajdują się w nich flawonoidy, związki kumarynowe, kwas kawowy, witamina C, sole mineralne wapnia, żelaza, miedzi, potasu, saponiny i olejki eteryczne (o właściwościach bakterio i grzybobójczych).

Podagrycznik może okazać się pomocny w przypadku problemów trawiennych, biegunkach, przy schorzeniach nerek i układu moczowego, przy zmianach trądzikowych i bólach reumatycznych. Z suszonych liści podagrycznika najczęściej przygotowywano napar (łyżeczkę surowca zalewano kubkiem gorącej wody i parzono pod przykryciem przez kwadrans). Specyfik pito lub stosowano zewnętrznie do przemywania ran lub robienia okładów np. na bolące stawy.

Przeciwskazania:

Ze względu na brak odpowiednich badań, podagrycznika nie powinny przyjmować kobiety w ciąży i karmiące piersią.

Źródła:

http://www.czytelniamedyczna.pl/4277,podagrycznik-pospolity-aegopodium-podagraria-l.html
https://pl.wikipedia.org/wiki/Podagrycznik_pospolity

Więcej informacji o podagryczniku znajdziesz na blogu:
https://www.plantago-sklep.pl/blog/podagrycznik/

Path: > > > Podagrycznik - ziele 50g
 
Dodatkowe informacje
30 produktów w tej samej kategorii:
Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: