Pokrzywa zwyczajna
Rodzina: pokrzywowate (łac. Urticaceae)
Rodzaj: pokrzywa (łac. Urtica)
Gatunek: pokrzywa zwyczajna (łac. Urtica dioica)
Surowiec: ziele pokrzywy cięte
Opis pokrzywy:
Pokrzywa zwyczajna to wieloletnia roślina z rodziny pokrzywowatych. Dorasta do 1,5 m wysokości. Pokryta jest włoskami, które parzą (któż z nas tego nie doznał!). Z tego względu często bywa niedoceniania i uważana za bezużyteczną. Występuje głównie na wilgotnych glebach, w lasach i zaroślach. Jej łodyga jest prosta, zazwyczaj bez rozgałęzień. W sumie znamy ponad 50 gatunków pokrzyw, występują one niemal na całym świecie.
Surowcem wykorzystywanym są liście, ziele, korzenie oraz nasiona pokrzywy Części nadziemne najwięcej walorów zachowują zbierane w maju.
W pokrzywie znajduje się ogrom składników – fitosterole, acetylocholina, kwas masłowy, kawowy, kumarowy, octowy, glikolowy, linolowy, fosforowy, flawonoidy, terpeny, witaminy A, C, E i K, antocyjany, sacharydy.
Właściwości i tradycyjne zastosowanie:
Ziele pokrzywy było stosowane już w średniowieczu. Pokrzywa stymuluje nerki do wytwarzania moczu, dzięki czemu może wspierać odtruwanie organizmu. Przyczynia się też do zmniejszania ilości zatrzymanej wody w organizmie, dlatego bywa wybierana przez osoby dbające o linię. Ziele pokrzywy pobudza organizm do produkcji mleka u karmiących kobiet. Pokrzywa wspiera prawidłowe funkcjonowanie stawów, pomaga w zachowaniu ich w dobrej kondycji. Stawy warto także nacierać naparem pokrzywowym. Według dawnych podań znachorki zalecały picie pokrzywy dziewczętom jako wsparcie w wyregulowaniu cykli miesiączkowych oraz zmniejszaniu zbyt obfitych krwawień.
Ziele pokrzywy wykorzystywane było także zewnętrznie do przyspieszenia gojenia się ran i owrzodzeń. Pokrzywa pomaga zachować piękny wygląd skóry i włosów. Coraz częściej wykorzystuje ją przemysł kosmetyczny. Napar z pokrzywy może być wykorzystany jako płukanka do włosów – doskonale je odżywia, nadaje blasku i wzmacnia, a także delikatnie przyciemnia.
Przeciwwskazania do stosowania:
Pokrzywa nie powinna być stosowana przez kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Źródła:
Więcej informacji o pokrzywie znajdziesz na blogu: