Pomarańcza słodka ( Citrus sinensis ) proszek
Pomarańcza słodka - mielone owoce słodkiej pomarańczy są wykorzystywane w kuchni do aromatyzowania potraw, napojów, nalewek.
Pomarańcza słodka ( Citrus x sinnsis )
Inna nazwa: Pomarańcza chińska
Smak: słodki
Surowiec: proszek z owocu słodkiej pomarańczy
Kraj pochodzenia: Indie
Surowiec może być wykorzystywany w kuchni do aromatyzowania potraw, napojów gorących, a także domowych nalewek.
Rodzina: rutowate (łac. Rutaceae)
Rodzaj: pomarańcza (łac. Citrus)
Gatunek: pomarańcza słodka (łac. Citrus sinensis (L.)
Surowiec: pomarańcza słodka - proszek
Opis rośliny:
Pomarańczę słodką uprawia się wyłącznie w klimacie tropikalnym i subtropikalnym. To niewielkie, osiągające do 15 metrów drzewo o białych kwiatach i aromatycznych owocach.
Właściwości i tradycyjne zastosowanie: Słodka pomarańcza wykazuje właściwości przeciwnowotworowe i przeciwbakteryjne. Bogata we flawonoidy stanowi naturalny antyoksydant spowalniający proces starzenia. Ma również nieoceniony wpływ na wsparcie układu pokarmowego, kwionośnego oraz serca. Eliminuje toksyny, a dzięki obecności w składzie witaminy C, redukuje produkcję hormonu stresu. Proszek może zostać dodany bezpośrednio do żywności bądź stanowić składnik domowych kosmetyków.
Przeciwwskazania do stosowania: Brak.
Źródła:
https://www.hindawi.com/journals/ecam/2018/3624094/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6273684/