Prusznik amerykański (łac. Ceanothus americanus)
Rodzina: szakłakowate (łac. Rhasmnaceae)
Rodzaj: prusznik (łac. Ceanothus)
Gatunek: prusznik amerykański (łac. Ceanothus americanus)
Surowiec: korzeń cięty prusznika
Inne nazwy: Red Root
Opis prusznika amerykańskiego:
Prusznik amerykański powszechnie występuje na terenie Ameryki Północnej. Należy do rodziny szakłakowatych. Prusznik to gęsty, niski krzew, który preferuje tereny piaszczyste i skaliste. Jest rośliną silnie rozgałęzioną. Prusznik wytwarza rozbudowany system korzeniowy, który ma charakterystyczną, niespotykaną czerwoną barwę. Stąd zwyczajowa nazwa rośliny – red root.
Właściwości i tradycyjne zastosowanie:
Korzeń prusznika jest surowcem wykorzystywanym od stuleci przez Indian Ameryki Północnej. Szczególnie chętnie stosowali go szamani z plemion Cherokee oraz Chippewa.
Korzeń, gdy zostanie wysuszony, staje się bardzo twardy. Wykorzystywany jest do sporządzania nalewek i odwarów. Specyfiki te mogą wywierać dobroczynny wpływ na organizm. Między innymi mogą pomagać wzmacniać odporność, łagodzić problemy z układem trawiennym. Korzeń prusznika sprzyja przyspieszeniu procesów przemiany materii oraz zwiększaniu absorpcji składników odżywczych z pożywienia. Wspomaga wykrztuszanie i wzmacnia reakcje przeciwzapalne - pomaga przy infekcjach, np. w przeziębieniu. Ponadto napar z prusznika przyczynia się do zwiększonej krzepliwości krwi, działa wyciszająco oraz korzystnie oddziaływuje na wątrobę. Indianie wykorzystywali korzeń prusznika na wiele sposobów. Stosowali go jako środek na problemy skórne, podawano go na właściwe trawienie - przy nadmiarze gazów i opóźnionym wypróżnianiu.
Przeciwwskazania do stosowania:
Korzeń prusznika nie powinien być stosowany przez kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Źródła: