Ratania ( Krameria triandra )
Rodzina: Krameriaceae
Rodzaj: Krameria
Gatunek: Ratania (łac. Krameria triandra)
Surowiec: korzeń ratanii cięty
Opis surowca:
Korzeń z krzewu ratanii pozyskuje się gównie w Ameryce Południowej. Sama roślina ratanii charakteryzuje się ciemnoróżowymi kwiatami oraz niewielkimi, jajowatymi liśćmi.
Właściwości i tradycyjne zastosowanie korzenia ratanii:
Wykazuje właściwości przeciwbólowe i antybakteryjnie. Oczyszcza zarówno przewód pokarmowy, jak i zapobiega stanom zapalnym jamy ustnej. Hamuje dolegliwości związane z uciążliwą biegunką. Stosowany miejscowo odwar z korzenia wspiera szybkie gojenie stanów zapalnych skóry. Przypisuje się jemu także działanie pielęgnacyjne - wspomaga walkę z wypryskami oraz likwiduje przebarwienia.
Przeciwskazania do stosowania:
Okres ciąży i karmienia piersią.
Źródła: