Rodzina: Krameriaceae
Rodzaj: Krameria
Gatunek: Ratania (łac. Krameria triandra)
Surowiec: korzeń ratanii cięty
Opis surowca:
Korzeń z krzewu ratanii pozyskuje się gównie w Ameryce Południowej. Sama roślina ratanii charakteryzuje się ciemnoróżowymi kwiatami oraz niewielkimi, jajowatymi liśćmi. Właściwości i tradycyjne zastosowanie korzenia ratanii: Wykazuje właściwości przeciwbólowe i antybakteryjnie. Oczyszcza zarówno przewód pokarmowy, jak i zapobiega stanom zapalnym jamy ustnej. Hamuje dolegliwości związane z uciążliwą biegunką. Stosowany miejscowo odwar z korzenia wspiera szybkie gojenie stanów zapalnych skóry. Przypisuje się jemu także działanie pielęgnacyjne - wspomaga walkę z wypryskami oraz likwiduje przebarwienia.
Przeciwskazania do stosowania: Okres ciąży i karmienia piersią.
Źródła:
https://rozanski.li/1225/korzen-ratanii-czyli-pastwinu-radix-ratanhiae/
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-382/rhatany