Rdest ostrogorzki ziele
Rdest ostrogorzki - ziele rdestu ostrogorzkiego wykorzystywane jest do okładów na widniejące naczynia krwionośne. Jest rośliną występującą na wszystkich kontynentach. Zawiera w swoim składzie krzem. W Japonii stanowi przyprawę.
Rdest ostrogorzki
Rodzina: rdestowate (łac. Polygobnaceae)
Rodzaj: rdest (łac. Polygonum)
Gatunek: rdest (łac. Polygonum hydropiper)
Inne nazwy: rdest wodny, pieprz wodny
Surowiec: ziele rdestu ostrogorzkiego
Opis rośliny:
Rdest ostrogorzki naturalnie występuje na terenach Europy, Afryki Północnej, Azji, a także Australii. Obecnie jest jednak pospolity na wszystkich kontynentach. Jest rośliną jednoroczną i jednym z wielu gatunków z rodziny rdestowatych. Występuje na terenach wilgotnych, nad brzegami wód.
Właściwości i tradycyjne zastosowanie rdestu ostrogorzkiego:
Chociaż rdest ma szeroką tradycję stosowania w medycynie naturalnej, należy pamiętać, że jest rośliną trującą i może być stosowany jedynie zewnętrznie. W tradycyjnej medycynie rdest ostrogorzki stosowany był ze względu na wspomagające właściwości moczopędne i pomagające w hamowaniu krwawień wewnętrznych. Podawano go kobietom na zbyt obfite miesiączki, wykorzystywano do robienia okładów na widniejące naczynia krwionośne, np. żylaki. W kuchni japońskiej rdest ostrogorzki jest popularną przyprawą.
Surowiec jedynie do zastosowań zewnętrznych.
Przeciwwskazania do stosowania rdestu ostrogorzkiego:
Produkt nie jest wskazany dla kobiet w ciąży i karmiących piersią.
Źródła:
https://fajnyogrod.pl/porady/rdest-ostrogorzki-wlasciwosci-zastosowanie-porady/