Romzaryn jest popularną rośliną, wykorzystywaną jako przyprawa, głównie do dań mięsnych. Coraz częściej możemy spotkać go w uprawie doniczkowej na kuchennych parapetach. Warto jednak wiedzieć, że oprócz niewątpliwych walorów smakowych i zapachowych, ma nam do zaoferowania ogrom korzyści zdrowotnych.
Rozmaryn lekarski – liść (łac. Rosmarin officinalis)
Rodzina: jasnotowate (łac. Lamiaceae) Rodzaj: rozmaryn (łac. Rosmarin) Gatunek: rozmaryn lekarski (łac. Rosmarinus officinalis) Surowiec: liść
Rozmaryn dziko występuje w rejonie Morza Śródziemnego, jednak obecnie jest z powodzeniem uprawiany we wszystkich rejonach świata. Rozmaryn jest roślina odporną na niekorzystne warunki atmosferyczny, porasta tereny piaszczyste i nieobfite w deszcze. To wiecznie zielony krzew z rodziny jasnotowatych, który w naturalnych warunkach dorasta do 3 metrów wysokości. W domowej uprawie jest mniejszy i drobniejszy. Charakteryzuje go słodkawy, ziołowy aromat i z tego względu jest często wykorzystywany w kuchni, jako przyprawa.
Oprócz walorów smakowych i zapachowych rozmaryn dostarcza nam przede wszystkim całego bogactwa substancji bioaktywnych, które wykazują niezwykle pozytywne działanie na pracę całego organizmu. Znajdziemy wśród nich m.in. kwas rozmarynowy, rozmadial, rozmanol, karnozol i kwas karnozynowy. Maja one dobroczynny wpływ na prace układu trawiennego – zwiększają produkcję żółci i ułatwiają trawienie. Warto wypić filiżankę naparu z rozmarynu po obfitych, ciężkostrawnych posiłkach. Wspiera pracę wątroby, niweluje uczucie przepełnienia. Ponadto substancje czynne rozmarynu wykazują działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne, pomagają w zwalczaniu wolnych rodników, hamują ich namnażanie i tym samym mogą przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia choroby nowotworowej. Obecnie prowadzone są badania nad wpływem substancji bioaktywnych zawartych w rozmarynie na pracę mózgu i neuronów. Wyniki są obiecujące: substancje aktywne rozmarynu spowalniają procesy starzenia, poprawiają pamięć i koncentrację oraz zmniejszają stres i napięcie. Odrobinę rozmarynu warto dodać do kąpieli – działa relaksująco.
Działanie i zastosowanie:
zwiększa produkcję żółci i soków trawiennych
przynosi ulgę w przypadku spożycia zbyt obfitego i ciężkostrawnego posiłku
ułatwia trawienie
działa osłonowo na wątrobę
działa antyoksydacyjne
hamuje namnażanie wolnych rodników
spowalnia procesy starzenia
wspomaga pamięć i koncentrację
eliminuje negatywne skutki stresu
działa relaksująco, zmniejsza napięcie
Dawkowanie:
1-2 łyżeczki surowca zalać szklanką gorącej wody i odstawić pod przykryciem na kilka minut. Spożywać w trakcie ciężkostrawnych posiłków lub w porzypadku problemów trawiennych, uczucia przejedzenia. Można wykorzystywać w codziennej kuchni, jako dodatek do potraw mięsnych i ryb. W celach relaksacyjnych warto dodać kilka łyżeczek rozmarynu do gorącej kąpieli.