Rozmaryn lekarski (Rosmarinus officinalis)
Rozmaryn lekarski jest popularną rośliną, wykorzystywaną jako przyprawa głównie do dań mięsnych. Coraz częściej możemy spotkać go w uprawie doniczkowej na kuchennych parapetach. Warto jednak wiedzieć, że oprócz niewątpliwych walorów smakowych i zapachowych, ma nam do zaoferowania ogrom innych korzyści.
Rozmaryn lekarski – liść (łac. Rosmarin officinalis)
Rodzina: jasnotowate (łac. Lamiaceae)
Rodzaj: rozmaryn (łac. Rosmarin)
Gatunek: rozmaryn lekarski (łac. Rosmarinus officinalis)
Surowiec: liść rozmarynu
Opis rośliny:
Rozmaryn lekarski dziko występuje w rejonie Morza Śródziemnego, jednak obecnie jest z powodzeniem uprawiany we wszystkich rejonach świata. Rozmaryn jest rośliną odporną na niekorzystne warunki atmosferyczne. Porasta tereny piaszczyste i nieobfite w deszcze. To wiecznie zielony krzew z rodziny jasnotowatych, który w naturalnych warunkach dorasta do 3 metrów wysokości. W domowej uprawie jest mniejszy i drobniejszy. Charakteryzuje go słodkawy, ziołowy aromat i z tego względu jest często wykorzystywany w kuchni jako przyprawa.
Właściwości i tradycyjne zastosowanie:
Oprócz walorów smakowych i zapachowych rozmaryn dostarcza nam przede wszystkim całego bogactwa substancji, które potencjalnie wykazują pozytywne działanie na pracę organizmu. Znajdziemy wśród nich m.in. kwas rozmarynowy, rozmadial, rozmanol, karnozol i kwas karnozynowy. Mają one dobroczynny wpływ na pracę układu trawiennego – stymulują produkcję żółci i ułatwiają trawienie. Warto wypić filiżankę naparu z rozmarynu po obfitych, ciężkostrawnych posiłkach. Rozmaryn lekarski wspiera ponadto pracę wątroby, niweluje uczucie przepełnienia. Substancje rozmarynu wykazują działanie antyoksydacyjne i wzmacniające reakcje przeciwzapalne, pomagają w zwalczaniu wolnych rodników, przyczyniają się do hamowania ich namnażania. Liście rozmarynu mogą wspierać pracę mózgu, wpływają na zwiększoną koncentrację i pomagają w zapamiętywaniu. Sprzyjają także rozluźnieniu. Rozmaryn lekarski można wykorzystywać w codziennej kuchni, jako dodatek do potraw mięsnych i ryb. W celach relaksacyjnych warto dodać kilka łyżeczek rozmarynu do gorącej kąpieli.
Przeciwwskazania do stosowania liścia rozmarynu:
Ostrożność powinny zachować kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Źródła:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Rozmaryn_lekarski
https://www.doz.pl/ziola/p5524-Rozmaryn_lekarski
http://www.luskiewnik.eu/rosmarinus.html
http://www.gramzdrowia.pl/arzt-henry-rozanski/herb/rozmaryn-lekarski-rosmarinus-officinalis-labiatae.html