Rumianek pospolity (łac. Matricaria chamomilla)
Rodzina: astrowate (łac. Asteraceae)
Rodzaj: rumianek (łac. Matricaria)
Gatunek: rumianek pospolity (łac. Matricaria chamomilla)
Surowiec: ziele cięte rumianku
Inne nazwy: rumianek lekarski, rumianek drobny, kamelka, marunka, rumen
Opis rumianku:
Rumianek pospolity jest jednoroczną rośliną z rodziny astrowatych. Pierwotnie naturalnie występował w rejonie Morza Śródziemnego, dziś jest gatunkiem rozpowszechnionym w całej Europie i Azji. Preferuje stanowiska nasłonecznione i piaszczyste gleby. Rumianek ma prostą, rozgałęziającą się w połowie łodygę, w porze kwitnienia wytwarza białe i żółte koszyczki kwiatowe.
Rumianek zawiera:flawonoidy, fenolokwasy, fitosterole, garbniki, gorycze, kumaryny, śluz, sole mineralne i witaminę C.
Właściwości i tradycyjne zastosowanie:
Ziele rumianku jest wykorzystywane już od stuleci. W medycynie ludowej stosowane było przede wszystkim jako środek sprzyjający uspokojeniu oraz stymulujący przeciwzapalne reakcje organizmu. Z suszonego ziela rumianku sporządzano napar, który nie tylko pito, ale również wykorzystywano do robienia okładów, przemywania ran, do irygacji i lewatyw.
Ze względy na zawartość olejku eterycznego zasobnego w chamazulen stosowany był jako naturalny środek pomagający w nadwrażliwości organizmu na różne zewnętrzne czynniki. Napar wykorzystywano jako pomoc na problemy trawienne. Przemywano nim rany, uważano, że przyspiesza ich gojenie. W dawnych przekazach odnajdziemy informacje, że naparem przemywano oczy. W czasach bardziej współczesnych stosowany był jako naturalny środek w przypadku złego znoszenia jazdy samochodem lub innym środkiem transportu.
Przeciwwskazania do stosowania:
Ostrożność mogą zachować kobiety w ciąży i karmiące piersią. Rumianku nie powinny stosować osoby, u których pojawiła się wcześniej alergia na rośliny z rodziny astrowatych. Przed zastosowaniem okładu z rumianku dobrze jest przeprowadzić próbę uczuleniową na niewielkim fragmencie skóry.
Źródła:
Więcej informacji o rumianku znajdziesz na blogu: