Rzepień pospolity ( łac. Xanthium strumarium )
Rodzina: astrowate (łac. Asteraceae)
Gatunek: rzepień pospolity (łac. Xanthium strumarium)
Surowiec: owoc rzepienia (łac. Fructus Xanthii)
Opis rzepienia pospolitego:
Posiadający wysokie zdolności do przetrwania w różnych warunkach klimatycznych rzepień jest rośliną jednoroczną o kolistych liściach i owłosionej łodydze, osiągającej nawet 120 cm. Jego owoce przypominają szarozielone koszyczki. To właśnie w nich odkryto bogactwo fitosteroli, alkaloidów, jak również octacosanolu sprzyjającego przywracaniu wewnętrznej równowagi i witalności.
Właściwości i tradycyjne zastosowanie
Owoc rzepienia może być stosowany zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie. Wspiera układ immunologiczny dzięki właściwościom antynowotworowym, bakteriobójczym, antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym. Chroni błonę śluzową żołądka, eliminując także dolegliwości związane z gorączką, zatkanym nosem, bólem zatok, głowy i gardła oraz obrzękami skórnymi. Przeciwskazania do stosowania: Okres ciąży i karmienia piersią.
Źródła: