Sałata jadowita – ziele (łac. Lactuca virosa)
Rodzina: astrowate (łac. Asteraceae)Rodzaj: sałata (łac. Lactuca)Gatunek: sałata jadowita (łac. Lactuca virosa)Surowiec: ziele sałaty jadowitejOpis rośliny:
Sałata jadowita to przedstawiciel roślin z rodziny astrowatych. Występuje na terenie Europy Południowej i Środkowej oraz w Maroku, na Maderze i w Algierii. W Polsce była niegdyś rośliną uprawną, obecnie jest traktowana jak chwast i zwalczana. Sałata jadowita to roślina jednoroczna lub dwuletnia, dorasta do 150 cm wysokości, o rozgałęziającej się ku górze łodydze. Po przełamaniu wypływa z niej mleczny, piekący sok. Właściwości i tradycyjne zastosowanie:
Surowcem wykorzystywanym w ziołolecznictwie w medycynie ludowej było ziele oraz sok sałaty jadowitej. Stosowano je dawniej ze względu na pomaganie w zasypianiu i wykrztuszaniu. Sok sałaty wykorzystywany był jako odpowiednik środków znieczulających.
Obecnie ziele sałaty stosuje się jedynie zewnętrznie. W liściach sałaty jadowitej znajdują się m.in. olejki eteryczne, laktony seskwiterpenowe, laktucerol. mannitol oraz kwasy organiczne. Wspierają organizm w zwiększeniu przeciwzapalnych reakcji. Ziele sałaty jadowitej może być stosowane w formie okładów na zranienia, oparzenia czy owrzodzenia. Naparem z ziela sałaty jadowitej można również przepłukiwać jamę ustną.
Przeciwwskazania do stosowania sałaty jadowitej:
Surowiec roślinny wyłącznie do zastosowań zewnętrznych.
Źródła:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Sa%C5%82ata_jadowitahttps://www.odkrywamyzakryte.com/salata-jadowita/