Seler zwyczajny – nasiona (łac. Apium graveolens - semen). Chociaż najbardziej rozpowszechnione jest spożywanie korzenia lub naci selera, warto wiedzieć, że również jego nasiona wykazują duże działanie prozdrowotne. Ich spożywanie działa przeciwbólowo, przeciwzapalnie. Są również doskonałym źródłem wapnia.
Rodzina: selerowate (łac. Apiaceae) Rodzaj: seler (łac. Apium) Gatunek: seler zwyczajny (łac. Apium graveolens) Innenazwy: celery Surowiec: nasiona Skład: flawonoidy (zwłaszcza apigenina), kumaryny, olejki eteryczne, kwas linolenowy
Opis rośliny:
Seler zwyczajny to popularna roślina uprawiana w Europie, Afryce i Azji. Seler jest rośliną dwuletnią, dorasta do ok. metra wysokości. Gdy kwitnie, pojawiają się białe kwiatostany.
Właściwości i tradycyjne zastosowanie:
Seler od stuleci znany jest ze swoich właściwości prozdrowotnych, które wykorzystywane są w przemyśle farmaceutycznym. Ze względu na dużą zawartość olejków eterycznych, nasiona selera stały się surowcem, który jest stosowany również w przemyśle perfumeryjnym.
Bez wątpienia seler jest znany przede wszystkim z kuchni, w której wykorzystuje się jego korzeń i nać. Jednak warto wiedzieć, że nasiona rośliny zawierają wiele substancji, które mają dobroczynny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Działają przeciwbólowo i przeciwzapalnie oraz są doskonałym źródłem wapnia.
W medycynie naturalnej nasiona selera wykorzystuje się przede wszystkim wspomagająco w różnego rodzaju stanach zapalnych oraz ze względu na ich łagodzące działanie na układ trawienny.
Nasiona selera wykorzystywane były już w czasach starożytnych. Przygotowywany z nich napar zalecano w przypadku bólu stawów, w trakcie grypy i przeziębień oraz na problemy trawienne. Zalecano go również jako środek uspokajający i ułatwiający zasypianie. Seler uważany był również za afrodyzjak.
Przeciwwskazania:
Nasiona selera nie powinny być stosowane przez kobiety w ciąży i karmiące piersią. Ponieważ obniżają ciśnienie krwi, nie powinny być przyjmowane z lekami na nadciśnienie.