Seler - nasiona
Seler - nasiona
Seler - nasiona
    Seler - nasiona
    Seler - nasiona
    Seler - nasiona

    Seler - nasiona

    0000721
    11,47 zł
    Brutto
    Seler zwyczajny – nasiona (łac. Apium graveolens - semen). Chociaż najbardziej rozpowszechnione jest spożywanie korzenia lub naci selera, warto wiedzieć, że również jego nasiona są bardzo wartościowe. Są doskonałym źródłem wapnia i antyoksydantów.

    Opcje wagowe
    • 100g
    • 250g

    IlośćRabatOszczędzasz
    128%Do 0,95 zł
    Urlop

    W dniach 31.01.2022 -04.02.2023 przebywamy na urlopie.

    Wysyłka zamówień wznowimy 06.02.2023.

    Realizacja zamówień może się opóźnić.

     

    Seler zwyczajny (łac. Apium graveolens).

    Rodzina: selerowate (łac. Apiaceae)
    Rodzaj: seler (łac. Apium)
    Gatunek: seler zwyczajny (łac. Apium graveolens)
    Inne nazwy: celery
    Surowiec: nasiona
    Skład: flawonoidy (zwłaszcza apigenina), kumaryny, olejki eteryczne, kwas linolenowy

    Opis rośliny:

    Seler zwyczajny to popularna roślina uprawiana w Europie, Afryce i Azji. Seler jest rośliną dwuletnią, dorasta do ok. metra wysokości. Gdy kwitnie, pojawiają się na nim białe kwiatostany.

    Właściwości i tradycyjne zastosowanie nasion selera:

    Seler od stuleci znany jest ze swoich właściwości.  Nasiona selera wykorzystywane były już w czasach starożytnych. Przygotowywany z nich wyciąg zalecano na poprawę kondycji stawów, wspomagająco w trakcie infekcji oraz na problemy trawienne. Zalecano go również jako środek ułatwiający uspokojenie i zasypianie. Seler uważany był również za afrodyzjak. Ze względu na dużą zawartość olejków eterycznych, nasiona selera stały się surowcem, który jest stosowany również w przemyśle perfumeryjnym.

    Dziś bez wątpienia seler zwyczajny jest znany przede wszystkim z kuchni, w której wykorzystuje się jego korzeń i nać. Jednak warto wiedzieć, że nasiona rośliny zawierają wiele substancji, które mają dobroczynny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Antyoksydanty z nasion selera wpływają na zwiększenie reakcji przeciwzapalnych, przyczyniają się do wymiatania wolnych rodników, które uszkadzają narządy i przyspieszają starzenie się organizmu. Spożywanie nasion selera dostarczy nam również przyswajalnego wapnia.

    W medycynie naturalnej nasiona selera wykorzystuje się przede wszystkim wspomagająco na mechanizmy przeciwzapalne oraz ze względu na ich łagodzące działanie na układ trawienny.

    Przeciwwskazania do stosowania nasion seleru:

    Nasiona selera nie powinny być stosowane przez kobiety w ciąży i karmiące piersią.

    Źródła:

    https://draxe.com/celery-seed/
    https://articles.mercola.com/herbs-spices/celery-seeds.aspx

    Więcej informacji o selerze znajdziesz na blogu:

    https://www.plantago-sklep.pl/blog/seler-zwyczajny/

    PLANTAGO
    Nowy produkt
    5904161791294
    Brak opini

    Zobacz także

    Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

    Informacje ogólne i ostrzeżenia.


    FAQ - najczęściej zadawane pytania

    Dla zainteresowanych klientów przygotowaliśmy listę najczęściej zadawanych pytań związanych z produktami.

    Dowiedz się więcej

    Produkt dodany do ulubionych

    Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.