Shatavari ( Asparagus racemosus ) mielony korzeń
Shatavari, czyli szparag indyjski, to roślina, którą znają przede wszystkim kobiety. Korzeń shatavari od wieków jest wykorzystywany w medycynie ajurwedyjskiej, wspomagając funkcjonowanie układu hormonalnego kobiet zwłaszcza w okresie miesiączki.
Shatavari – korzeń (łac. Asparagus racemosus).
Rodzina: szparagowate (łac. Asparagaceae)
Rodzaj: szparag (łac. Asparagus)
Gatunek: shatavari (łac. Aspargus racemosus)
Inne nazwy: szparag indyjski, satavar
Surowiec: 100% korzeń mielony Shatavari - suplement diety
Opis rośliny:
Shatavari, czyli szparag indyjski, występuje przede wszystkim na terenie Sri Lanki, Indii i w Himalajach (generalnie w Indiach, a także na terenie Australii i Afryki). Należy do rodziny szparagowatych (Asparagaceae). Szparag indyjski jest bliskim kuzynem szparaga jadalnego, chociaż z wyglądu zupełnie go nie przypomina. Shatavari dorasta do 2 metrów wysokości, wytwarza wiotkie, cienkie, zielone łodygi. Jednak najciekawszą jej część stanowi korzeń. Z jednej rośliny wyrasta bardzo rozbudowany system korzeniowy. Wytwarza ona nawet kilkanaście bulw, a korzenie shatavari mogą osiągać długość nawet jednego metra.
Właściwości i tradycyjne zastosowanie korzenia shatavari:
Korzeń Shatavari jest od stuleci stosowany w medycynie ayurwedyjskiej (tradycyjnej medycynie azjatyckiej). Korzeń shatavari od dawien dawna był spożywany szczególnie przez kobiety. Według podań może wpływać na funkcjonowanie układu rozrodczego, wspomagając gospodarkę hormonalną oraz według hinduskich medyków, pozytywnie oddziaływuje na kobiecą płodność. Ponadto od wieków przypisywano mu właściwości wspomagające pamięć i koncentrację.
Hinduscy medycy praktykujący Ayurwedę stosowali korzeń shatavari. Picie shatavari miało łagodzić dyskomfort związany z menstruacją, np. rozchwianie emocjonalne, ogólne rozdrażnienie; zmniejszać negatywne skutki okresu przekwitania. Tradycyjna medycyna ayurwedyjska zalecała stosowanie korzenia shatavari na ogólną poprawę samopoczucia oraz jako wsparcie układu trawiennego. Wierzono, że potrafi on zagwarantować spokojne i długie życie.
Sposób użycia:
1 - 2 miarki zalać 200 ml wrzątku. Zaparzać pod przykryciem 15 minut. Odcedzić. Stosować do 3 razy dziennie.
Suplement można spożyć również bezpośrednio po posiłku od 1 do 2 miarek. Stosować do 3 razy dziennie.
Nie przekraczać zalecanej dziennej dawki. Suplement diety nie powinien być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.
Przeciwwskazania do stosowania korzenia shatavari:
Shatavari nie stosować w trakcie ciąży i karmienia piersią. Nie stosować u dzieci. Nie stosować w przypadku uczulenia na jakikolwiek składnik suplementu.
Źródła:
https://en.wikipedia.org/wiki/Asparagus_racemosus https://www.medicalnewstoday.com/articles/322043.php https://examine.com/supplements/asparagus-racemosus/
Więcej informacji o shavatari znajdziesz na blogu: