Shatavari ( Asparagus racemosus ) mielony korzeń

Shatavari, czyli szparag indyjski, to roślina, której prozdrowotne działanie docenić powinny przede wszystkim kobiety. Od wieków jest wykorzystywany w medycynie ajurwedyjskiej, jako remedium na dolegliwości kobiece – bolesne miesiączkowanie, nieregularne cykle czy PMS. 

Więcej szczegółów

Nowość

11,05 zł

Ten produkt nie występuje już w magazynie

Porównaj

Produkty powiązane

 
Więcej informacji

Shatavari – korzeń (łac. Asparagus racemosus ).

Rodzina: szparagowate (łac. Asparagaceae)
Rodzaj: szparag (łac. Asparagus)
Gatunek: shatavari (łac. Aspargus racemosus)
Synonimy: szparag indyjski
Inne nazwy: satavar
Surowiec: korzeń mielony Shatavari

 

Shatavari – roślina występująca przede wszystkim na terenie Sri Lanki, Indii i w Himalajach (generalnie w Indiach, a także na terenie Australii i Afryki). Należy do rodziny szparagowatych (Asparagaceae). Jest bliską kuzynką szparaga jadalnego, chociaż z wyglądu zupełnie go nie przypomina. Shatavari dorasta do 2 metrów wysokości, wytwarza wiotkie, cienkie, zielone łodygi. Jednak najciekawszą jej część stanowi korzeń. Z jednej rośliny wyrasta bardzo rozbudowany system korzeniowy. Wytwarza ona nawet kilkanaście bulw, a korzenie shatavari mogą osiągać długość nawet jednego metra.                    
Korzeń Shatavari jest od stuleci stosowany w medycynie ayurwedyjskiej (tradycyjnej medycynie azjatyckiej). Stosowanie korzenia shatavari było od dawien dawna zalecane szczególnie kobietom. Związki aktywne w nim zawarte (przede wszystkim duża ilość fitosteroli) korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu rozrodczego, wspomagają gospodarkę hormonalną oraz, według hinduskich medyków, – pozytywnie wpływają na kobiecą płodność. Ponadto od wieków przypisywano mu właściwości wspomagające pamięć i koncentrację.         
Hinduscy medycy praktykujący ayurwedę stosowali korzeń shatavari w przypadku wielu dolegliwości tzw. kobiecych. Picie naparu z korzenia shatavari miało: łagodzić dyskomfort związany z menstruacją, np. rozchwianie emocjonalne, ogólne rozdrażnienie; zmniejszać negatywne skutki okresu przekwitania takie, jak uderzenia gorąca. Tradycyjna medycyna ayurwedyjska zalecała stosowanie korzenia shatavari na ogólną poprawę samopoczucia oraz jako remedium na problemy trawienne. Wierzono, że potrafi on zagwarantować spokojne i długie życie.
            

Napar sporządzano w następujący sposób:
Pocięty korzeń shatavari (1-2 łyżeczki) zalewano gorącą wodą lub mlekiem i odstawiano pod przykryciem na pół godziny, następnie odcedzano i specyfik był gotowy do konsumpcji. Należy jednak pamiętać, że nie podawano go nigdy kobietom w ciąży (uważano, że działa rozkurczowo i może mieć wpływ na rozpoczęcie akcji porodowej). Niektórzy azjatyccy zielarze przygotowywali z korzenia shatavari nalewkę. Powszechnym było również spożywanie po prostu surowego korzenia – samego lub jako dodatek do potraw.       

Źródła:
https://en.wikipedia.org/wiki/Asparagus_racemosus https://www.medicalnewstoday.com/articles/322043.php https://examine.com/supplements/asparagus-racemosus/

 

Path: > > Shatavari ( Asparagus racemosus ) mielony korzeń
 
Dodatkowe informacje
30 produktów w tej samej kategorii:
Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: