Skórka cytrynowa - mielona 50g
Skórka cytrynowa - mielona 50g
Skórka cytrynowa - mielona 50g
    Skórka cytrynowa - mielona 50g
    Skórka cytrynowa - mielona 50g
    Skórka cytrynowa - mielona 50g

    Skórka cytrynowa - mielona 50 g

    1 Ocen
    0000556
    6,99 zł
    Brutto

    Cytryna jest znanym i powszechnie stosowanym owocem. Przede wszystkim chętnie sięgamy po nią jako dodatek do herbaty, zwłaszcza w okresie zmniejszonej odporności - jesienią i zimą. Skórka cytryny jest bardziej wartościowa niż miąższ.

    IlośćRabatOszczędzasz
    34%Do 0,84 zł
    55%Do 1,75 zł
    128%Do 6,71 zł
     

    Skórka cytrynowa (łac. Citrus limon)

    Rodzina: rutowate (łac. Rutaceae)
    Rodzaj: cytrus (łac. Citrus)
    Gatunek: cytryna zwyczajna (łac. Citrus limon)
    Surowiec: skórka cytryny suszona mielona

    Opis rośliny:

    Cytryna to znany na całym świecie cytrus, popularny dodatek do napojów zimnych i gorących.
    Cytryna jest drzewem z rodziny rutowatych, które dorasta do 10 m wysokości, ma jajowate, lśniące, skórzaste liście. Gdy kwitnie, pojawiają się na nim białe, pięknie pachnące kwiaty. Cytryna jest owocem o charakterystycznym smaku i zapachu. Skórka cytryny jest również kwaśna, jak miąższ, ale ma jednocześnie goryczkowaty posmak. Aby go zminimalizować, skórkę przed suszeniem pozbawia się białej, spodniej warstwy.


    Właściwości i tradycyjne zastosowanie skórki cytryny:

    Skórka cytryny wykorzystywana jest przede wszystkim w kuchniach wielu krajów, ze względu na aromat oraz smak. Szczególnie ceniona jest w kuchni azjatyckiej. Jednak z jej walorów korzysta nie tylko azjatycka kuchnia, ale przede wszystkim medycyna naturalna.

    Cytryna od stuleci jest ważnym surowcem stosowanym w medycynie ajurwedyjskiej. Zawiera bowiem wiele substancji – witaminy, kwasy (cytrynowy i jabłkowy), tłuszcze, cukry, nienasycone kwasy tłuszczowe i białko. Znajdują się w niej również antyoksydanty, które spowalniają procesy starzenia i zapobiegają namnażaniu wolnych rodników.

    W medycynie naturalnej zaleca się spożywanie skórki cytrynowej – korzystnie wpływa na pracę układu odpornościowego. Powszechnie stosujemy zazwyczaj miąższ cytrynowy lub sam sok, a to właśnie skórka zawiera najwięcej składników (np. duże ilości witaminy C). Medycyna tradycyjna uważa, że cytryna dodaje energii oraz przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu.

    W kuchni azjatyckiej skórka cytrynowa wykorzystywana jest na wiele sposobów. Stanowi dodatek do wypieków, deserów, ale również zup, sosów, dań rybnych i mięsnych.

    Przeciwwskazania do stosowania skórki cytryny:

    Kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny zachować ostrożność w przypadku stosowania skórki cytryny.

    Źródła:

    https://krokdozdrowia.com/skorka-cytryny-korzysci-zastosowania/
    https://krokdozdrowia.com/skorka-cytryny-wykorzystaj-wlasciwosci/
    http://rozanski.li/2395/antyoksydanty-w-ziolach/

    Więcej informacji o skórce cytryny znajdziesz na blogu:

    https://www.plantago-sklep.pl/blog/cytryna-zwyczajna/

    PLANTAGO
    Nowy produkt
    2017-05-03
    1 Opinie

    Super
    piękny aromat cytynki
    dnia

    Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

    Informacje ogólne i ostrzeżenia.


    FAQ - najczęściej zadawane pytania

    Dla zainteresowanych klientów przygotowaliśmy listę najczęściej zadawanych pytań związanych z produktami.

    Dowiedz się więcej

    Produkt dodany do ulubionych

    Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.