Skórka cytrynowa - mielona 50 g
Cytryna jest znanym i powszechnie stosowanym owocem. Przede wszystkim chętnie sięgamy po nią jako dodatek do herbaty, zwłaszcza w okresie zmniejszonej odporności - jesienią i zimą. Skórka cytryny jest bardziej wartościowa niż miąższ.
Skórka cytrynowa (łac. Citrus limon)
Rodzina: rutowate (łac. Rutaceae)
Rodzaj: cytrus (łac. Citrus)
Gatunek: cytryna zwyczajna (łac. Citrus limon)
Surowiec: skórka cytryny suszona mielona
Opis rośliny:
Cytryna to znany na całym świecie cytrus, popularny dodatek do napojów zimnych i gorących.
Cytryna jest drzewem z rodziny rutowatych, które dorasta do 10 m wysokości, ma jajowate, lśniące, skórzaste liście. Gdy kwitnie, pojawiają się na nim białe, pięknie pachnące kwiaty. Cytryna jest owocem o charakterystycznym smaku i zapachu. Skórka cytryny jest również kwaśna, jak miąższ, ale ma jednocześnie goryczkowaty posmak. Aby go zminimalizować, skórkę przed suszeniem pozbawia się białej, spodniej warstwy.
Właściwości i tradycyjne zastosowanie skórki cytryny:
Skórka cytryny wykorzystywana jest przede wszystkim w kuchniach wielu krajów, ze względu na aromat oraz smak. Szczególnie ceniona jest w kuchni azjatyckiej. Jednak z jej walorów korzysta nie tylko azjatycka kuchnia, ale przede wszystkim medycyna naturalna.
Cytryna od stuleci jest ważnym surowcem stosowanym w medycynie ajurwedyjskiej. Zawiera bowiem wiele substancji – witaminy, kwasy (cytrynowy i jabłkowy), tłuszcze, cukry, nienasycone kwasy tłuszczowe i białko. Znajdują się w niej również antyoksydanty, które spowalniają procesy starzenia i zapobiegają namnażaniu wolnych rodników.
W medycynie naturalnej zaleca się spożywanie skórki cytrynowej – korzystnie wpływa na pracę układu odpornościowego. Powszechnie stosujemy zazwyczaj miąższ cytrynowy lub sam sok, a to właśnie skórka zawiera najwięcej składników (np. duże ilości witaminy C). Medycyna tradycyjna uważa, że cytryna dodaje energii oraz przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu.
W kuchni azjatyckiej skórka cytrynowa wykorzystywana jest na wiele sposobów. Stanowi dodatek do wypieków, deserów, ale również zup, sosów, dań rybnych i mięsnych.
Przeciwwskazania do stosowania skórki cytryny:
Kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny zachować ostrożność w przypadku stosowania skórki cytryny.
Źródła:
https://krokdozdrowia.com/skorka-cytryny-korzysci-zastosowania/
https://krokdozdrowia.com/skorka-cytryny-wykorzystaj-wlasciwosci/
http://rozanski.li/2395/antyoksydanty-w-ziolach/