Granat (Punica granatum) - skórka mielona 50g
Granat - mielona skórka tego owocu daje wiele wartości. Wspiera procesy przeciwzapalne w organizmie. Pochodzi z granatu właściwego, rośliny występującej już w Biblii.
Mielona skórka granatu (łac. Punica granatum)
Rodzina: Lythraceae - krwawnicowatych
Rodzaj: granat
Gatunek: granat właściwy
Synonimy: Punica granatum, Punica multiflora
Inne nazwy: granatowiec właściwy
Skład: antocyjany (punicyna, delfinidyna, malwinidyna, malwidyna), izokwercytryna, glukoza, kwas cytrynowy , kwas jabłkowy, fruktoza, witamina C, flawogalol.
Surowiec: skórka granatu
Opis rośliny:
Granat właściwy jest krzewem lub niewielkim drzewkiem o wysokości 3-5 metrów, którego gałęzie zwisają w dół (gdy są młode, mają kolce). Pochodzi z Azji Zachodniej, Półwyspu Indyjskiego i Kaukazu. Uprawiany jest w wielu krajach świata. Ma lśniące, eliptyczne liście. Kwiaty są barwy czerwonej w żółte plamki, owoce zaś czerwone bądź żółte. W Biblii granat jest jednym z 7 najważniejszych roślin obiecanych Żydom w Ziemi Obiecanej.
Właściwości i tradycyjne zastosowanie skórki granatu:
Wodno-alkoholowe wyciągi z mielonej skórki granatu wspierają procesy przeciwzapalne. Wykorzystuje się je wspomagająco w stanach zapalnych gruczołu krokowego, niedoboru estrogenów i nadmiaru androgenów. Pomaga również walczyć z trądzikiem u kobiet. Zewnętrzne płukanie skórką granatu jamy ustnej ułatwia jej prawidłowe funkcjonowanie. Skórka granatu może sprzyjać ogólnemu wzmocnieniu organizmu.
Przeciwwskazania do stosowania skórki granatu:
Nie stosować w okresie ciąży i karmienia piersią.
Źródła:
http://luskiewnik.strefa.pl/punica.html
https://pl.wikipedia.org/wiki/Granat_w%C5%82a%C5%9Bciwy