Skórka mandarynki ( Chen Pi )
Pericarpium Citri Reticulatae
Rodzina: rutowate (łac. Rutaceae)
Rodzaj: mandarynka (łac. Citrus reticulata)
Gatunek: skórka mandarynki (łac. Pericarpium Citri Reticulatae)
Surowiec: skórka mandarynki
Opis rośliny:
Chociaż pierwsze krzewy bądź małe drzewka pojawiły się w Azji Południowej, nazwa rośliny, jak również jej charakterystycznych pomarańczowych owoców została po raz pierwszy użyta w Maroko bądź Mauritiusie, któremu zawdzięcza swoje miano. Nieodporna na mrozy roślina występuje na obszarach tropikalnych. Należące do grupy cytrusów owoce posiadają słodkokwaskowaty smak. Dająca się łatwo oddzielić od miąższu skórka zawiera szereg witamin oraz minerałów, m.in. A, B1, B2, E, czy antyoksydacyjne flawonidy.
Właściwości i tradycyjne zastosowanie:
Skórka mandarynki jest wykorzystywana do wsparcia organizmu w infekcjach dróg oddechowych. Łagodzi kaszel i duszności, rozpuszczając zalegającą w płucach flegmę. Ma niwelować także wzdęcia oraz dolegliwości związane z uciążliwymi nudnościami, wymiotami i odbijaniem. Skraca czas trwania biegunki oraz poprawia apetyt, regulując pracę układu trawiennego.
Przeciwwskazania do stosowania:
Okres ciąży i karmienia piersią.
Źródła:
https://www.americandragon.com/Individualherbsupdate/ChenPi.html
https://www.medicinetraditions.com/citrus-reticulata-tangerine-chen-pi.html
https://pl.wikipedia.org/wiki/Mandarynka_(ro%C5%9Blina)