Skórka gorzkiej pomarańczy - 50 g
Suszona skórka gorzkiej pomarańczy to świetny aromatyczny dodatek do grzańca, win, potraw, herbat, naparów. Uwalnia przyjemną świąteczną nutę pomarańczy.
Gorzka pomarańcza (Citrus aurantium) - skórka
Rodzina: rutowate
Rodzaj:
Gatunek: pomarańcza gorzka
Inne nazwy: pomarańcza kwaśna
Surowiec: suszona skórka gorzkiej pomarańczy – drobno siekana
Opis rośliny:
Pomarańcza gorzka jest rośliną pochodzącą z Azji. Jest niewysokim drzewem. Dziś uprawiana głównie w Indiach i Hiszpanii. Owoce pomarańczy są mięsiste i posiadają grubą skórkę.
Właściwości i tradycyjne zastosowanie skórki pomarańczy:
Skórkę pomarańczy wykorzystuje się głównie do:
- win
- warzenia piwa w stylu belgijskim
- grzańcach
- herbatach
- naparach
Nadaje aromatu daniom i napojom. Skórka pomarańczy zawiera między innymi witaminy (w tym P) i składniki mineralne.
Przeciwwskazania do stosowania skórki pomarańczy:
Ostrożność powinny zachować kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Źródła:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Pomara%C5%84cza_gorzka