Spirulina (Arthrospira platensis)
Rodzina: Nostocaceae
Rodzaj: Nostoc
Gatunek: Arthrospira platensis
Surowiec: spirulina proszek
Opis spiruliny:
Spirulina to nazwa handlowa, którą określa się należące do cyjanobakterii (sinic) algi zielone. Są to jednokomórkowe organizmy, które swoim kształtem przypominają spiralę. Spirulina jest uważana za tzw. superfood czyli pokarm, który jest w stanie dostarczyć niemal wszystkich najważniejszych składników odżywczych.
Jako jedni z pierwszych spirulinę zastosowali Aztekowie oraz Afrykańczycy. Stanowiła jeden z podstawowych produktów roślinnych stosowanych w codziennej kuchni.
Właściwości i tradycyjne zastosowanie:
Spirulina jest przede wszystkim źródłem cennego białka. Zawiera go aż 57%. Bogata jest także w żelazo. Oprócz tego w spirulinie znajdują się karotenoidy, chlorofil i sole mineralne. Wszystkie są łatwo wchłaniane i pozytywnie oddziałują na prawidłową pracę organizmu.
Spirulina jest szczególnie zalecana jako uzupełnienie codziennej diety sportowców oraz osób pracujących intensywnie umysłowo. Może być stosowana przez osoby starsze i osoby w trakcie rekonwalescencji. Spirulina działa odżywczo, wzmacnia siły obronne organizmu, wspomaga go w usuwaniu substancji toksycznych. Algi te sprzyjają unormowaniu ciśnienia tętniczego oraz poziomu cholesterolu. Dzięki temu, że żelazo w niej zawarte jest łatwo i szybko przyswajalne przez organizm, może okazać się pomocna przy jego niedoborach.
Duża zawartość soli mineralnych, witamin i karotenoidów pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego, stymuluje go do intensywnej pracy.
Spirulinę należy wprowadzać do diety stopniowo i popijać dużą ilością letniej wody. Sprawdzi się jako wyśmienity dodatek do zup, sosów i wielu potraw. Spirulina w smaku jest lekko słona i grzybowa.
Przeciwwskazania do stosowania:
Ostrożność powinny zachować kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Źródła:
- http://www.filozofiazdrowia.com/spirulina-suplement-xxi-wieku/
- https://pl.wikipedia.org/wiki/Spirulina_(dietetyka)
- http://rozanski.li/192/spirulina-i-blogdesk/
- http://www.rozanski.ch/cyanophyta.htm
Więcej informacji o spirulinie znajdziesz na blogu:
- https://www.plantago-sklep.pl/blog/spirulina/