Szałwia biała ( Salvia apiana ) pęczek
Masa netto: ok 25 g
Rodzina: jasnotowate (łac. Lamiaceae)
Rodzaj: szałwia (łac. Salvia)
Gatunek: Szałwia biała (łac. Salvia apiana)
Surowiec: szałwia biała pęczek
Opis rośliny:
Pochodząca ze Stanów Zjednoczonych szałwia biała znalazła swoje zastosowanie wśród Indian, którzy nadawali jej magiczne właściwości, paląc liście jako kadzidło. Pokryta białymi włoskami szałwia miała stanowić także naturalne wsparcie w przeziębieniu i towarzyszącym mu bólu gardła czy kaszlu. Właściwości i tradycyjne zastosowanie: Wśród niezwykle cenionych właściwości szałwi białej wymienia się m.in. działanie przeciwbólowe, antybakteryjne i przeciwropne. Oczyszcza zarówno przewód pokarmowy, jak i zapobiega stanom zapalnym w jamie ustnej, eliminując m.in. ból gardła czy krwawienie dziąseł. Hamuje nadmierną potliwość, a stosowana miejscowo sprzyja likwidacji stanów zapalnych skóry i oczu.
Przeciwskazania do stosowania: Okres ciąży i karmienia piersią oraz nowotwory hormonozależne.
Źródło: https://rozanski.li/622/szalwia-lekarska-salvia-officinalis-l-wsplczesnie/