Szkarłatka amerykańska (Phytolacca americana) korzeń cięty 50 g
Szkarłatka amerykańska naturalnie występuje w Ameryce Północnej, gdzie często uważana jest za chwast. Szkarłatka stosowania jest głównie do przemywania skóry, mięśni i stawów. Może pobudzić wypróżnianie.
Szkarłatka amerykańska (łac. Phytolacca americana)
Rodzina: szkarłatkowate (łac. Phytolaccaceae)
Rodzaj: szkarłatka (łac. Phytolacca)
Gatunek: szkarłatka amerykańska (łac. Phytolacca americana)
Surowiec: korzeń szkarłatki cięty
Opis rośliny:
Szkarłatka amerykańska jest byliną z rodziny szkarłatkowatych. Pochodzi z Ameryki Północnej, ale obecnie jest popularną rośliną uprawianą na wielu kontynentach. W Polsce często jest hodowana jako roślina ozdobna. Swoją nazwę szkarłatka zawdzięcza barwie soku, który pozyskiwanego z jej łodyg i liści. Sok często wykorzystuje się jako barwnik spożywczy.
Właściwości i tradycyjne zastosowanie szkarłatki amerykańskiej:
Indianie Ameryki Północnej stosowali szkarłatkę przede wszystkim do przemywania ran i owrzodzeń oraz do wykonywania okładów na obrzęki i stawy. Stosowano ją również przy stanach zapalnych ucha, krtani i migdałków. Napar ze szkarłatki wykorzystywany był również jako środek przeczyszczający.
Surowiec roślinny wyłącznie do zastosowań zewnętrznych w celu zwalczania trądziku, zmian wywołanych grzybami oraz przyspieszenia regeneracji skóry.
Przeciwwskazania do stosowania szkarłatki amerykańskiej:
Szkarłatkę ostrożnie powinny stosować kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Źródła:
http://pl.altarta.com/12_24/roslin-leczniczych-alkiermes-korzysci-recepty-korzystani