Rodzina: trudziczkowate (łac. Combretaceae)
Rodzaj: migdałecznik (łac. Terminalia)
Gatunek: (łac. Terminalia bellirica)
Inne nazwy: akasha, baheda, bahera, vibhitakamu
Surowiec: owoc
Barro to gatunek drzewa tropikalnego występującego na terenie Azji południowo-wschodniej. Medycyna ajurwedyjska od stuleci docenia i wykorzystuje zadziwiające właściwości prozdrowotne niepozornych owoców migdałecznika. Oprócz samych owoców, wykorzystywane są również nasiona i kora barro.
Owoce drzewa Barro zawierają w swoim składzie wiele cennych substancji bioaktywnych. Są wśród nich taniny, kwas elagowy, chebulinowy i galusowy, sterole roślinne, lignany oraz mannitol. Działają one korzystnie na funkcjonowanie całego organizmu; wzmacniają odporność, poprawiają pracę układu pokarmowego, oddechowego, nerwowego i krwionośnego.
Działanie i zastosowanie:
owoce barro działają stymulująco na pracę układu trawiennego
poprawiają perystaltykę jelit
zapobiegają wzdęciom
pobudzają apetyt
ułatwiają odkrztuszanie zalęgającej wydzieliny
pomocne w astmie, zapaleniu krtani, alergiach, przeziębieniach
regulują ciśnienie krwi
pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu
spowalniają procesy starzenia
działają wyciszająco na układ nerwowy
zmniejszają napięcie i negatywne skutki stresu
działają przeciwbakteryjnie oraz przeciwzapalnie
Dawkowanie:
2 łyżeczki surowca zalać szklanką wody i gotować na wolnym ogniu przez ok. 5-20 minut. Następnie odstawić pod przykryciem na pół godziny. Spożywać 2 razy dziennie po pół szklanki.
Owoce Barro można również spożywać zmielone, 2 razy dziennie po pół łyżeczki, obficie popić.
Owoców Barro nie powinny stosować kobiety w ciąży oraz karmiące piersią.Nie należy przekraczać dziennych dawek, może działać silnie przeczyszczająco.
Źródła:
https://www.homeremediess.com/terminalia-bellerica-medicinal-uses-and-pictures/
http://www.flowersofindia.net/catalog/slides/Baheda.html
http://tropical.theferns.info/viewtropical.php?id=Terminalia+bellirica