Tonkowiec wonny (fasola tonko)
Nasiona drzewa tonka to czarne fasole zamknięte w podłużnych łupinach. Jednak mało kto wie, że są one jedną z najdroższych światowych przypraw – o słodkim smaku i aromacie przypominającym wanilię. Jednak przede wszystkim, oprócz niezaprzeczalnych walorów smakowych, są źródłem wielu cennych składników, które mogą korzystnie wpływać na pracę serca i funkcjonowanie układu krwionośnego.
Tonkowiec wonny – nasiona całe (łac. Dipteryx odorata)
Rodzina: bobowate (łac. Fabaceae)
Rodzaj: tonkowiec (łac. Dipteryx)
Gatunek: tonkowiec wonny (łac. Dipteryx odorata)
Inne nazwy: bób tonka, fasola tonka, fasola tonkińska
Surowiec: nasiona tonkowca
Zastosowanie: Przyprawa do potraw
Opis rośliny:
Tonkowiec wonny dorasta do pół metra wysokości. Jest drzewem z rodziny bobowatych. Występuje w Ameryce Środkowej i na północy Ameryki Południowej. Tonkowiec ma gładką, szarą korę i czerwone drewno. Liście tonkowca są skórzaste, ciemnozielone. Owocami są czarne fasole zamknięte w podłużnych łupinach. Owoce stanowią przysmak nietoperzy i są jedną z najdroższych przypraw świata. Tonkowce preferują gleby suche oraz nasłonecznione stanowiska.
Właściwości i tradycyjne zastosowanie nasion tonkowca:
Smak fasoli tonka jest słodki, przypominający wanilię. Między innymi z tego względu fasole tonka wykorzystywane są w przemyśle tytoniowym, cukierniczym, browarniczym i perfumeryjnym. Przede wszystkim stosowane są jako ekskluzywny zamiennik wanilii.
W tradycyjnej medycynie owoce tonka stosuje się ze względu na ich dobroczynny wpływ na pracę układu sercowo-naczyniowego oraz wsparcie hamowania namnażania się wolnych rodników, a także wzmocnienie reakcji przeciwzapalnych.
Przeciwwskazania do stosowania nasion tonkowca:
Produkt nie powinien być stosowany przez kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Źródła:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Tonkowiec_wonny
http://tropical.theferns.info/viewtropical.php?id=Dipteryx+odorata