Wszewłoga górska - korzeń cięty 25 g
Wszewłoga górska (łac. Meum athamanticum) - to ziele szczególnie cenione przez Hildegardę z Bingen. Słynie przede wszystkim z właściwości wspierających procesy usuwania substancji toksycznych z organizmu – stymuluje oczyszczanie, odtruwanie i rozgrzewanie, pobudza napotnie i moczopędnie, ożywia krążenie.
Wszewłoga górska (łac. Meum athamanticum)
Rodzina: selerowate (Apiaceae)
Rodzaj: wszewłoga
Gatunek: wszewłoga górska
Surowiec: korzeń wszewłogi
Opis rośliny:
Wszewłoga górska (łac. Meum athamanticum) – jest byliną z rodziny selerowatych występującą na terenach górzystych pasm Europy Zachodniej.
Wszewłoga zawiera między innymi: olejek eteryczny (0,5-1,2%), ftalidy, monoterpeny, poliacetyleny (falkarinon), ligustilid, żywice, kumarynowce (umbeliferon), kwas cynamonowy i jego estry, kwas ferulowy, kawowy.
Właściwości i tradycyjne zastosowanie wszewłogi górskiej:
Wszewłoga to jedna z ulubionych roślin Hildegardy z Bingen. Św. Hildegarda wartość rośliny stawiała nad wartość złota. Hildegarda zasłynęła jako autorka receptury na słynny miód gruszkowy z dodatkiem wszewłogi właśnie. Wszewłoga górska ma charakterystyczny słodkawy zapach. W zielarstwie wykorzystuje się przede wszystkim korzeń, ale czasami również owoce i ziele.
Wszewłoga pozytywnie oddziałuje na funkcjonowanie układu moczowego, pobudza produkcję moczu i tym samym przyspiesza usuwanie substancji toksycznych. Ponadto wspiera pracę układu pokarmowego i łagodzi objawy niestrawności. Wspiera również organizm w walce z podwyższoną temperaturą i różnymi infekcjami. Tradycyjnie używana do wyrobu likierów, miodów, nalewek...
Przeciwwskazania do stosowania wszewłogi górskiej:
Wszewłogi nie powinny stosować kobiety w ciąży oraz karmiące piersią.