Wszewłoga górska (łac. Meum athamanticum) – najcenniejsze ziele Św. Hildegardy z Bingen. Oczyszcza organizm, odtruwa i rozgrzewa. Wzmacnia, pobudza krążenie, działa napotnie.
Wszewłoga górska (łac. Meum athamanticum) - najcenniejsze ziele Św. Hildegardy z Bingen. Oczyszcza organizm, odtruwa i rozgrzewa. Wzmacnia, pobudza krążenie, działa napotnie.
Wszewłoga górska (łac. Meum athamanticum) – bylina z rodziny selerowatych występująca na terenie górzystych pasm Europy Zachodniej. Jedna z ulubionych roślin Hildegardy z Bingen. Niezwykle silne właściwości prozdrowotne wszewłogi sprawiły, iż mniszka Hildegarda wartość rośliny stawiała ponad wartość kruszcu złota. Hildegarda jest autorką receptury oczyszczającego i wzmacniającego miodu gruszkowego z dodatkiem korzenia tej interesującej rośliny. Wszewłoga górska posiada bardzo specyficzny słodkawy zapach. Surowcem zielarskim jest przede wszystkim korzeń, ale również owoce i ziele.
Tradycyjnie używana do wyrobu likierów, miodów, nalewek.
Skład: Olejek eteryczny (0,5-1,2%), ftalidy, monoterpeny, poliacetyleny (falkarinon), ligustilid, żywice, kumarynowce (umbeliferon), kwas cynamonowy i jego estry, kwas ferulowy, kawowy
Wszewłoga korzystnie wpływa na prace układu moczowego, zwiększając produkcję moczu i przyspieszając tym samy usuwanie z organizmu substancji szkodliwych. Korzystnie wpływa na układ pokarmowy, pomaga uregulować wypróżnienia i łagodzi objawy niestrawności. Ponadto wspomaga organizm w walce z gorączką i różnego rodzaju infekcjami.
Przeciwskazania:
Ciąża oraz okres karmienia piersią. Osoby wrażliwe na promienie słoneczne. Nie należy wystawiać się na bezpośrednie działanie promieni słonecznych po spożyciu wszewłogi.