Szanowni Klienci,

   z przykrością informujemy, iż w związku z nagłym wprowadzeniem nowych rządowych obostrzeń tj. zamknięcie przedszkoli, zamówienia złożone od 25.03.2021 będą realizowane z opóźnieniem.

Czas wysyłki: 5 - 7 dni roboczych dni roboczych.  

Przepraszamy za chwilowe utrudnienia.

Bodziszek cuchnący - ziele

Bodziszek cuchnący (Geranium robertianum) to dwuletnia roślina dorastająca do 50 cm wysokości. Inne potoczne nazwy to: pychawiec, Bociani nosek, Żurawi nosek, Nosek chrościelowy. Stosowany od wieków w wielu przypadkach, m.in. w trudno gojących się ranach.

Więcej szczegółów

Nowość

5,50 złbrutto
5,24 złnetto

26,57 zł za szt.
  • 50g
  • 100g
  • 250g

- +

Porównaj

 
Więcej informacji

Bodziszek cuchnący (łac. Geranium robertianum)

Rodzina: bodziszkowate (łac. Geraniaceae)
Rodzaj: bodziszek (łac. Geranium)
Gatunek: bodziszek cuchnący (łac. Geranium robertianum)
Inne nazwy: pychawiec, bociani nosek, żurawi nosek, nosek chrościelowy
Surowiec: ziele bodziszka cuchnącego

Opis rośliny:

Bodziszek cuchnący to dwuletnia roślina z rodziny bodziszkowatych. Występuje w Europie, Afryce, Azji. W Polsce jest rośliną pospolitą. Możemy go spotkać w lasach, zagajnikach, przydomowych zaroślach, często porasta nasypy kolejowe. Dorasta do pół metra wysokości, ma prostą łodygę i pierzaste liście. Gdy kwitnie, wytwarza intensywnie różowe, pięciopłatkowe kwiaty. Swoją nazwę bodziszek zawdzięcza dość nieprzyjemnej woni, którą wydziela.

Właściwości i tradycyjne zastosowanie bodziszka cuchnącego:

Surowcem wykorzystywanym w ziołolecznictwie są przede wszystkim liście bodziszka. Zawierają one wiele ważnych składników: garbniki, kwasy fenolowe, kwas cytrynowy, flawonoidy, witaminę C, kwas jabłkowy, goryczkę i olejki eteryczne.

Na jesieni bodziszek cuchnący staje się czerwony. Być może właśnie dlatego powiązano go, jak się potem okazało - słusznie, z krwią. Od czasów starożytnych bodziszek był stosowany jako środek pomagający hamować krwawienie, a także do okładania ran, przemywania skóry za zmianami np. trądzikowymi i do płukania okolic intymnych. Ziele bodziszka dodawano do gorących kąpieli, co miało korzystnie wpływać na stan skóry. Zalecano również zakraplanie naparu do oczu.

Zastosowanie bodziszka cuchnącego było wielorakie. Sporządzano z niego napary lub odwary. Był używany jako wsparcie na problemy z trawieniem oraz wątrobą. Ziele bodziszka mogło wspomagać prawidłowe funkcjonowanie nerek i układu moczowego.


Przeciwwskazania do stosowania bodziszka cuchnącego:


Bodziszka nie powinny stosować kobiety w ciąży i karmiące piersią. Przed zastosowaniem najlepiej skonsultować się z lekarzem.


Źródła:


https://pl.wikipedia.org/wiki/Bodziszek_cuchn%C4%85cy
https://www.dobreziola.com/2013/10/bodziszek-cuchnacy-brzydka-nazwa.html
http://rozanski.li/2526/geranium-robertianum-l-bodziszek-cuchnacy-ziele-laski-boskiej-jako-antidiarrhoicum-adstringens-et-antiphlogisticum/

Więcej informacji o bodziszku znajdziesz na blogu:

https://www.plantago-sklep.pl/blog/bodziszek-cuchnacy/
Path: > > > Bodziszek cuchnący - ziele
 
Dodatkowe informacje
30 produktów w tej samej kategorii:
Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: