Bodziszek cuchnący - ziele

Bodziszek cuchnący (Geranium robertianum) to dwuletnia roslina dorastająca do 50 cm wysokości. Inne potoczne nazwy to: pychawiec, Bociani nosek, Żurawi nosek, Nosek chrościelowy. Stosowany od wieków w przypadku trudno gojących się ran, stanów zapalnych, problemach z wątrobą i przewodem pokarmowym.

Więcej szczegółów

Nowość

5,66 zł

5,66 zł za szt.
  • 50g
  • 100g

- +

Porównaj

 
Więcej informacji

Bodziszek cuchnący (Geranium robertianum)

Rodzina: bodziszkowate (Geraniaceae)
Rodzaj: bodziszek (Geranium)
Gatunek: bodziszek cuchnący (Geranium robertianum)
Inne nazwy: pychawiec, bociani nosek, żurawi nosek, nosek chrościelowy
Surowiec: ziele bodziszka cuchnącego

Krótki opis rośliny:

Bodziszek cuchnący to dwuletnia roślina z rodziny bodziszkowatych. Występuje w Europie, Afryce, Azji. W Polsce jest rośliną pospolitą. Możemy go spotkać w lasach, zagajnikach, przydomowych zaroślach, często porasta nasypy kolejowe. Dorasta do pół metra wysokości, ma prosta łodygę i pierzaste liście. Gdy kwitnie, wytwarza intensywnie różowe, pięciopłatkowe kwiaty. Swoja nazwę bodziszek zawdzięcza dość nieprzyjemnej woni, którą wydziela.

Tradycyjne zastosowanie:

Na jesieni bodziszek staje się czerwony. Być może właśnie dlatego powiązano go, jak się potem okazało – słusznie, z krwią. Od czasów starożytnych bodziszek był stosowany jako środek hamujący krwawienie, a także do okładania ran, jako remedium na problemy z trawieniem oraz wątrobą. Stosowany był również w przypadku problemów z prawidłowym funkcjonowaniem nerek i układu moczowego.

Bodziszek miał wielorakie zastosowanie. Sporządzano z niego napar (łyżeczka surowca zalana gorącą wodą i zaparzana pod przykryciem przez mniej więcej kwadrans) lub odwary (2 łyżeczki ziela gotowano w szklance wody na wolnym ogniu przez kilkanaście minut). Oba specyfiki stosowano zarówno wewnętrznie w przypadku ww. dolegliwości, jak i zewnętrznie – w formie okładów na rany i owrzodzenia (aby zahamować wysięki, przyspieszyć ich gojenie), do przemywania skóry za zmianami np. trądzikowymi, do płukania okolic intymnych (np. w przypadku infekcji lub przy hemoroidach). Kilka łyżeczek ziela dodawano do gorącej kąpieli, co miało korzystnie wpływać na stan skóry – działać antyseptycznie i ściągająco. Zalecano również zakraplanie naparu do oczu w przypadku stanów zapalnych powiek i spojówek
Surowcem wykorzystywanym w ziołolecznictwie są przede wszystkim liście bodziszka. Zawierają one wiele ważnych składników bioaktywnych: garbniki, kwasy fenolowe, kwas cytrynowy, flawonoidy, witaminę C, kwas jabłkowy, goryczkę i olejki eteryczne.

Przeciwwskazania:

Bodziszka nie powinny stosować kobiety w ciąży i karmiące piersią.

Źródła:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Bodziszek_cuchn%C4%85cy
https://www.dobreziola.com/2013/10/bodziszek-cuchnacy-brzydka-nazwa.html
http://rozanski.li/2526/geranium-robertianum-l-bodziszek-cuchnacy-ziele-laski-boskiej-jako-antidiarrhoicum-adstringens-et-antiphlogisticum/
Path: > > > Bodziszek cuchnący - ziele
 
Dodatkowe informacje
30 produktów w tej samej kategorii:
Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: