Bodziszek cuchnący - ziele
Bodziszek cuchnący - ziele
Bodziszek cuchnący - ziele
Bodziszek cuchnący - ziele

Bodziszek cuchnący - ziele

0000264
5,50 zł

(26,57 zł szt.)

Brutto

Bodziszek cuchnący (Geranium robertianum) to dwuletnia roślina dorastająca do 50 cm wysokości. Inne potoczne nazwy to: pychawiec, Bociani nosek, Żurawi nosek, Nosek chrościelowy. Stosowany od wieków w wielu przypadkach, m.in. w trudno gojących się ranach.

 

Bodziszek cuchnący (łac. Geranium robertianum)

Rodzina: bodziszkowate (łac. Geraniaceae)
Rodzaj: bodziszek (łac. Geranium)
Gatunek: bodziszek cuchnący (łac. Geranium robertianum)
Inne nazwy: pychawiec, bociani nosek, żurawi nosek, nosek chrościelowy
Surowiec: ziele bodziszka cuchnącego

Opis rośliny:

Bodziszek cuchnący to dwuletnia roślina z rodziny bodziszkowatych. Występuje w Europie, Afryce, Azji. W Polsce jest rośliną pospolitą. Możemy go spotkać w lasach, zagajnikach, przydomowych zaroślach, często porasta nasypy kolejowe. Dorasta do pół metra wysokości, ma prostą łodygę i pierzaste liście. Gdy kwitnie, wytwarza intensywnie różowe, pięciopłatkowe kwiaty. Swoją nazwę bodziszek zawdzięcza dość nieprzyjemnej woni, którą wydziela.

Surowcem wykorzystywanym są przede wszystkim liście bodziszka. Zawierają one wiele składników: garbniki, kwasy fenolowe, kwas cytrynowy, flawonoidy, witaminę C, kwas jabłkowy, goryczkę i olejki eteryczne.

Właściwości i tradycyjne zastosowanie bodziszka cuchnącego:

Na jesieni bodziszek cuchnący staje się czerwony. Być może właśnie dlatego powiązano go, jak się potem okazało - słusznie, z krwią. Od czasów starożytnych bodziszek był stosowany jako środek pomagający hamować krwawienie, a także do okładania ran, przemywania skóry za zmianami np. trądzikowymi i do płukania okolic intymnych. Ziele bodziszka dodawano do gorących kąpieli, co miało korzystnie wpływać na stan skóry. Zalecano również zakraplanie naparu do oczu.

Zastosowanie bodziszka cuchnącego było wielorakie. Sporządzano z niego napary lub odwary. Był używany jako wsparcie na problemy z trawieniem oraz wątrobą. Ziele bodziszka mogło wspomagać prawidłowe funkcjonowanie nerek i układu moczowego.


Przeciwwskazania do stosowania bodziszka cuchnącego:


Bodziszka nie powinny stosować kobiety w ciąży i karmiące piersią.


Źródła:


https://pl.wikipedia.org/wiki/Bodziszek_cuchn%C4%85cy
https://www.dobreziola.com/2013/10/bodziszek-cuchnacy-brzydka-nazwa.html
http://rozanski.li/2526/geranium-robertianum-l-bodziszek-cuchnacy-ziele-laski-boskiej-jako-antidiarrhoicum-adstringens-et-antiphlogisticum/

Więcej informacji o bodziszku znajdziesz na blogu:

https://www.plantago-sklep.pl/blog/bodziszek-cuchnacy/

PLANTAGO
107 Przedmioty
Nowy produkt
0000264
2016-10-06
Brak opini
Produkt dodany do ulubionych

Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.