Bodziszek cuchnący - ziele
Bodziszek cuchnący (Geranium robertianum) to dwuletnia roślina dorastająca do 50 cm wysokości. Inne potoczne nazwy to: pychawiec, Bociani nosek, Żurawi nosek, Nosek chrościelowy. Stosowany od wieków w wielu przypadkach, m.in. w trudno gojących się ranach.
Bodziszek cuchnący (łac. Geranium robertianum)
Rodzina: bodziszkowate (łac. Geraniaceae)
Rodzaj: bodziszek (łac. Geranium)
Gatunek: bodziszek cuchnący (łac. Geranium robertianum)
Inne nazwy: pychawiec, bociani nosek, żurawi nosek, nosek chrościelowy
Surowiec: ziele bodziszka cuchnącego
Opis rośliny:
Bodziszek cuchnący to dwuletnia roślina z rodziny bodziszkowatych. Występuje w Europie, Afryce, Azji. W Polsce jest rośliną pospolitą. Możemy go spotkać w lasach, zagajnikach, przydomowych zaroślach, często porasta nasypy kolejowe. Dorasta do pół metra wysokości, ma prostą łodygę i pierzaste liście. Gdy kwitnie, wytwarza intensywnie różowe, pięciopłatkowe kwiaty. Swoją nazwę bodziszek zawdzięcza dość nieprzyjemnej woni, którą wydziela.
Surowcem wykorzystywanym są przede wszystkim liście bodziszka. Zawierają one wiele składników: garbniki, kwasy fenolowe, kwas cytrynowy, flawonoidy, witaminę C, kwas jabłkowy, goryczkę i olejki eteryczne.
Właściwości i tradycyjne zastosowanie bodziszka cuchnącego:
Na jesieni bodziszek cuchnący staje się czerwony. Być może właśnie dlatego powiązano go, jak się potem okazało - słusznie, z krwią. Od czasów starożytnych bodziszek był stosowany jako środek pomagający hamować krwawienie, a także do okładania ran, przemywania skóry za zmianami np. trądzikowymi i do płukania okolic intymnych. Ziele bodziszka dodawano do gorących kąpieli, co miało korzystnie wpływać na stan skóry. Zalecano również zakraplanie naparu do oczu.
Zastosowanie bodziszka cuchnącego było wielorakie. Sporządzano z niego napary lub odwary. Był używany jako wsparcie na problemy z trawieniem oraz wątrobą. Ziele bodziszka mogło wspomagać prawidłowe funkcjonowanie nerek i układu moczowego.
Przeciwwskazania do stosowania bodziszka cuchnącego:
Bodziszka nie powinny stosować kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Źródła:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Bodziszek_cuchn%C4%85cy
https://www.dobreziola.com/2013/10/bodziszek-cuchnacy-brzydka-nazwa.html
http://rozanski.li/2526/geranium-robertianum-l-bodziszek-cuchnacy-ziele-laski-boskiej-jako-antidiarrhoicum-adstringens-et-antiphlogisticum/
Więcej informacji o bodziszku znajdziesz na blogu:
https://www.plantago-sklep.pl/blog/bodziszek-cuchnacy/