Bylica piołun - ziele

Popularne zioło o lekko goryczkowatym smaku. Wskazane przy schorzeniach przewodu pokarmowego. Pomaga leczyć niedokwaśność soku żołądkowego, oraz niedostateczne wytwarzanie żółci. Zwiększa apetyt, działa rozkurczowo, reguluje nadmierną perystaltykę jelit, oraz skąpe lub bolesne miesiączkowanie.

Więcej szczegółów

Nowość

15,87 zł

15,87 zł za szt.
  • 50g

- +

Porównaj

 
Więcej informacji

Bylica piołun (Artemisia absinthium)


Rodzina: astrowate (Asteraceae)
Rodzaj: bylica (Artemisa)
Gatunek: bylica piołun (Artemisa absinthum)
Surowiec: ziele
Inne nazwy: psia ruta, absynt, wermut, bielica

Opis rośliny:


Bylica piołun należy do rodziny astrowatych. Występuje przede wszystkim na półkuli północnej – w Europie, Afryce Północnej, Azji oraz Ameryce Północnej. Na przełomie XIX/XX wieku zyskał dużą popularność (głównie wśród przedstawicieli awangardowego środowiska artystycznego) jako środek halucynogenny, poprawiający nastój, stając się składnikiem popularnego napoju alkoholowego zwanego absyntem.

Właściwości:


Bylica piołun to jedno z popularniejszych ziół znanych i stosowanych w zielarstwie. Ma lekko goryczkowaty smak. Jednak gorycz ta, mimo że niesmaczna, spełnia bardzo ważną rolę – stymuluje pracę układu pokarmowego, zwiększa produkcje soków żołądkowych, a tym samym przyspiesza trawienie. Dodatkowo pobudza apetyt i pomaga w prawidłowej pracy jelit.

Zastosowanie:


W dawnych podręcznikach zielarstwa odnajdziemy wzmianki nt. różnych specyfików, które przygotowywano z wykorzystaniem ostropestu plamistego. Niewątpliwie najpopularniejsze były nalewki (tzw. piołunówka), odwary oraz napary. Odwary (liście bylicy gotowano na wolnym ogniu, następnie odstawiano do wystygnięcia) stosowano jedynie zewnętrznie – na rany i choroby skory. Nalewkę zalecano wcierać w bolące stawy i mięśnie. Z kolei napar (liście zalane gorącą wodą, bez gotowania) spożywano bezpośrednio w przypadku problemów z trawieniem. Uważano również, że pomaga on w zwalczaniu pasożytów. W takich przypadkach napar stosowano do robienia lewatyw. Często zalecano dodawanie naparu do kąpieli; uważano, że łagodzi bóle reumatyczne. Osobom chorującym np. na astmę nakazywano powolne spacery w pobliżu miejsc, gdzie rośnie ostropest. I jeszcze ciekawostka – oprócz walorów prozdrowotnych, napar z bylicy ma jeszcze jedno praktyczne zastosowanie – rozpuszcza tłuszcze, dlatego też można go z powodzeniem zastosować do usuwania opornych plam z olejów, smarów i tłuszczy.

Przeciwwskazania:


Bylica piołun nie może być stosowana przez kobiety w ciąży oraz karmiące piersią, a także przez osoby cierpiące na żylaki odbytu.

Źródła:

http://rozanski.li/478/piolun-herba-absinthii-jako-surowiec-farmakopealny/
https://pl.wikipedia.org/wiki/Bylica_pio%C5%82un

Path: > > > Bylica piołun - ziele
 
Dodatkowe informacje
26 produktów w tej samej kategorii:
Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: