Znamię kukurydzy ( Zea mays) czyli jej wąsy są częścią o właściwościach prozdrowotnych tej rośliny. Można je zauważyć w czasie zakwitania gdy spomiędzy liści odsłaniających kwiatostan zwisają cienkie szyjki słupka zwieńczone właśnie znamionami.
Znamię kukurydzy (łac. Zea mays)
Rodzina: wiechlinowate (łac. Poaceae)
Rodzaj: kukurydza
Gatunek: kukurydza zwyczajna
Surowiec: znamiona
Znamię kukurydzy to inaczej mówiąc charakterystyczne wąsy wyrastające z kolb. Pojawiają się na roślinie, gdy rozpoczyna się pora kwitnienia. Kukurydza jest rośliną jednoroczną, którą zaliczamy do zbóż. Jest jedna z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Początki jej uprawy datuje się na 5000 r. p.n.e. Kukurydza jest rośliną o szczególnym znaczeniu dla ludów Ameryki Łacińskiej.
W powszechnej świadomości mało kto z nas wie, że wąsy kukurydzy są cennym surowcem stosowanym w medycynie tradycyjnej. Mają wiele właściwości prozdrowotnych. Od stuleci wykorzystuje się je ze względu na pozytywny wpływ na układ odpornościowy. Ponadto związki bioaktywne w nich zawarte wpływają na pracę układu moczowego, wspierają organizm w zwalczaniu stanów zapalnych.
Ze znamion kukurydzy sporządza się najczęściej herbatki – 1 łyżeczkę znamion należy zaparzyć w szklance gorącej wody. Gdy dodamy do odwaru kwiaty chabru otrzymamy specyfik, który w zauważalny sposób wspomaga nerki w produkcji moczu.
Choroby nerek, w których nie jest zalecane nadmierne wydzielanie moczu. Nie wskazane dla kobiet w ciąży lub karmiących piersią.