Znamiona kukurydzy - 100 g
Znamię kukurydzy ( Zea mays) czyli jej wąsy, są wykorzystywaną częścią tej rośliny. Można je zauważyć w czasie zakwitania gdy spomiędzy liści odsłaniających kwiatostan zwisają cienkie szyjki słupka zwieńczone właśnie znamionami.
Znamiona kukurydzy (łac. Zea mays)
Rodzina: wiechlinowate (łac. Poaceae)
Rodzaj: kukurydza
Gatunek: kukurydza zwyczajna
Surowiec: znamiona kukurydzy
Opis rośliny:
Znamię kukurydzy to inaczej mówiąc charakterystyczne wąsy wyrastające z kolb. Pojawiają się na roślinie, gdy rozpoczyna się pora kwitnienia. Kukurydza jest rośliną jednoroczną, którą zaliczamy do zbóż. Jest jedna z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Początki jej uprawy datuje się na 5000 r. p.n.e. Kukurydza jest rośliną o szczególnym znaczeniu dla ludów Ameryki Łacińskiej.
Właściwości i tradycyjne zastosowanie znamion kukurydzy:
W powszechnej świadomości mało kto z nas wie, że wąsy kukurydzy są surowcem stosowanym w medycynie tradycyjnej. Od stuleci wykorzystuje się je ze względu na pozytywny wpływ na układ odpornościowy. Ponadto związki w nich zawarte wpływają na pracę układu moczowego, wspierają organizm w mobilizowaniu reakcji przeciwzapalnych. Znamiona kukurydzy mogą wpływać także na regulację poziomu cukru we krwi.
Przeciwwskazania do stosowania znamion kukurydzy:
Znamiona kukurydzy nie są wskazane dla kobiet w ciąży lub karmiących piersią.
Źródła:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Kukurydza_zwyczajna
https://naturalnieozdrowiu.pl/znamiona-kukurydzy-wlasciwosci-zastosowanie/